Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Завеждат дело срещу България, защото майките не могат да родят у дома си с медицинска помощ
Автор: Екип Varna24.bg 12:17 / 29.10.2012Коментари (20)578
© Varna24.bg
Българският хелзинкски комитет съди България заради рестриктивната правна уредба, която не позволява на майките да родят у дома си с медицинска помощ.

БХК завежда дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административнонаказателна и наказателна отговорност. Медицински лица могат да помагат при раждане вкъщи само ако вече са настъпили усложнения и се налага спешна намеса.

Законодателството, което ограничава правото на ефективен избор на жената къде да роди, е нарушение на правото й на личен живот. БХК иска Съдът да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано - само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо и интерфериращо.

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Холандия, Великобритания са само част от държавите в Европейския съюз, които допускат и изрично уреждат в законодателствата си раждане в домашни условия с асистиране от медицински лица. От друга страна, забраната за асистиране или липсата на правна уредба са типични за държавите от бившия Източен блок, например Сърбия, Словения, Хърватска, Чехия, Унгария. ЕСПЧ е сезиран с жалби на гражданки на последните три държави. ЕСПЧ вече осъди Унгария за такова законодателство - Съдът намира, че съществуващата заплаха от преследване, грозяща медицинските лица, които асистират при домашно раждане, нарушава правото на личен и семеен живот на жалбоподателката.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.10.2012 г.
+1
 
 
В болницата на раждащата се осигурява непрекъснат контрол от лекар и акушерка. Може да бъде включена на монитор ,с регистрация на ДСТ /детските сърдечни тонове / и честота на контракциите,ултразвуков апарат.При отклонение в процеса на раждане може да се извърши консултация и се вземе най-правилно решение за родоразрешение. Може да се осигури анестезиологичен екип ,за обезболяване. Това е невъзможно в домашни условия.Нека не се връщаме ,драги лаици ,в средата на 20 век.Ражданията бележат спад , а детската смъртност е висока.Да не изпадаме в еуфория и се поддаваме на сантиментални чувства ,равни на безрасъдство. П.
Aнонимен
на 29.10.2012 г.
+1
 
 
Повечето от коментиращите нямате понятие от раждане!Само да знаете,че не е като правенето! А за всички с претенции -да идат да раждат назапад,че да видят как е !Там може дараждат в къщи,но думата секцио е табу!А тук всяка втора иска секцио и ако не й угодят се започва с плюене по цялото съсловие!
+2
 
 
Всеки има право да иска най - доброто за себе си според разбиранията си. Бъдещите майки също. Но как точно ще стане раждане вкъщи при условията в БГ ми е интересно. Напр.: Ако града е малък и дежурния екип е един, а в болницата има и други родилки - с кого най - напред се занимават лекарите? Зарязват болницата и хукват при родилката вкъщи може би? А дори и града да е голям, нали и ражданията са повече и колкото и екипа работят едновременно все са заети. Ами ако раждането продължи доста дълго, как се процедира? Ами ако настъпят усложнения? Или екипът си носи апаратурата със себе си? А след раждането 2 -3 дни кой наблюдава родилката и бебето? Нали някой трябва да ходи поне веднъж на ден при тях? А колкото до грубото отношение - не мисля, че в домашни условия е невъзможно да се прояви. Просто грубиянинът си е такъв навсякъде. Въобще БХК да не се занимават с глупости, защото има мн. по - важни и належащи проблеми, за чието решеване да помогнат. Ама за тях се иска нещо повече от празно дрънкане.
0
 
 
Тъй наречения *кУмитет* е едно червено вампирче воглаве със своя председател!Къде бяхте,вашта @@@@,когато милиционеро-цоцоализма се е*аваше с нас?!?
-1
 
 
Дерачка на пари е бременната ! Като иска да ражда у дома си и не й отърват законите - да беше заминала в чужбина да ражда . От всичко вече пари искат да излочат . Аман от умници и адвокати , които ги подкукоросват !
Сподели какво ново....
на 29.10.2012 г.
+1
 
 
бхк са пълни боклуци и кръгли идиоти
0
 
 
30/40% от холандките раждат в къщите си, и няма данни за проблеми, така че какво щяло да стане , ако или дали, това е същото като - ако ни удари метеорит какво ще стане...
Aнонимен
на 29.10.2012 г.
+1
 
 
после ако стане нещо с родилката кой ще е виновен, а ако затрябва лекар какво правят. вярно, че се държат грубо, арогантно,искат пари за какво ли не и т.н., да ги съдят затова.но после кой обира пешкира ако стане нещо, то не може за всичко лекарите да са виновни.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: