Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Здравният министър: България е една от 16-те страни в ЕС, в която не се доплаща за спешна помощ
Автор: Екип Varna24.bg 16:45 / 08.10.2012Коментари (5)831
©
С осъществяването на проекта ПУЛСС ние гарантираме постигането на стратегическата си цел - реално подобряване качеството на спешната медицинска помощ като ключов елемент за издигане нивото на цялото ни здравеопазване. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на пресконференция по повод реализирането на проекта "ПУЛСС - Практически увод в лечението на спешните състояние".

Проектът ПУЛСС е на стойност 6 258 653 лв. Той се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Основната му цел е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез подобряване знанията и уменията на персонала на спешната медицинска помощ, както и чрез въвеждане на добри клинични практики в тази сфера. В рамките на ПУЛСС до края на 2013 г. предстои да бъдат обучени над 6500 лекари, медицински специалисти и шофьори във всички 28 центрове за СМП и техните филиали в страната. "След края на този проект всички работещи в сферата на спешната медицина ще придобият нови знания и умения, по-голяма увереност и професионализъм, от което ще спечелят хората, за които работим - българските пациенти", каза министър Атанасова.

Тя отбеляза, че България е една от 16-те страни членки на ЕС в която, освен, че е осигурен свободен достъп на всички лица до спешна медицинска помощ, в болничните структури не се изисква доплащане за оказване на спешна медицинска помощ. България, също така, е и сред страните с висок процент на налични линейки тип С, съоръжени и оборудвани за транспорт, интензивно лечение и наблюдение на пациентите.

Министър Атанасова акцентира и върху натрупаните в системата на спешна помощ проблеми, свързани с дефицита на лекари и текучеството на кадрите, а оттам и голямата натовареност и случаите на забавянето на забавяне на повикванията. Тя припомни, че с цел тяхното решаване Министерство на здравеопазването предприе редица конкретни стъпки. От 1 юни т.г. с 18% бяха увеличени възнагражденията на всички работещи в системата на спешната медицинска помощ. Освен това, с промени в Наредбата за специализациите, на лекарите от Спешната помощ е предоставена пълна свобода да се записват за специализации по всички медицински специалности. "С реализирането започващия днес проект "ПУЛСС осигуряваме възможност колегите да издигат своята квалификация и да имат самочувствието на добри специалисти, които са в крак с най-модерните методи за организация и дейност на спешните центрове", каза Атанасова.

При стартирането на проекта ПУЛСС бе направена демонстрация за оказване на първа помощ на пострадали при различни ситуации в Тренировъчния център на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна помощ "Н. И. Пирогов".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.10.2012 г.
0
 
 
За професията на парамедиците вече не се говори-утрепаха я темата, щото народа издивя, че ще го спасяват и лекуват недоучени. Всъщност недостигът на кадри със символични чисти 850 лв нетно на лекар от спешната помощ и то със специалност няма да стане. Така наречените лигаво "добри европейски практики" се правят и с професионално подготвени парамедици в т.ч. и в САЩ, нашият по-голям брат и не само там по света. Иска се капацитет за да се направи здравната реформа, а не само "тежка артилерия". Пръц!
0
 
 
Аз Десито не я възприемам като здравен министър . Пъне се ама ,цък , цък язък. Поредната калинка от това правителство.Здравен министър , които е юрист. Сега остава на правосъдието да сложим медик и тогава цирка ще е пълен.Язък за Бойко , които ми е симпатичен.
+5
 
 
Какво да ви доплащам мухльовци,290 лв мин.работна заплата.В кой век живеем?За какви европейци става въпрос?В шенген искаме да влизаме те ни вдигат режима за влизане в Англия с визи.
Aнонимен
на 08.10.2012 г.
+1
 
 
е голямо постижение.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: