Здравният министър: Правя всичко възможно за увеличение на заплатите на работещите в здравеопазването

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
14:40 / 19.10.2012
1065
Основният мотив е заплащането, коментира напускането на медици от Кръвните центрове в страната министър Десислава Атанасова.

"Аз правя всичко възможно да има увеличение на възнагражденията на работещите в системата на здравеопазването. Последните пет години няма увеличение на заплатите, до този момент. Мога да кажа, че съм първият министър, който обърна внимание на заплатите в Спешната помощ в момент на криза, на заплатите в държавните психиатрични болници и в районните центрове за трансфузионна хематология. Знам, че тези 17-18% са много малко, но това са възможностите, както на бюджета на Министерството на здравеопазването, това са и възможностите на държавата. Бих апелирала нека те да оценят тези усилия и да не вземат прибързани решения, защото увеличение от над 20% не можем да си позволим. Всички имаме желание лекарите в България да вземат значително повече средства, така че да останат да работят тук", посочи тя.

На въпрос на журналисти - какво се случва с трансфера от Здравната каса към здравното министерство в размер на 340 милиона лева, от които 70 милиона лева не са отчетени, министър Атанасов посочи, че трансферът е направен през 2011 година.

"Вчера се разгледа отчетът за дейността на здравната каса и отчетът за изпълнение на бюджета, така или иначе тези 340 милиона лева към Министерството на здравеопазването са средства, харчени за здравето на българските граждани. Мисля, че многократно са предоставяни, включително и при отговор на парламентарни въпроси, данни за това по какви пера конкретно са харчени средства", каза още тя.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Предлагат се сериозни промени в ползването на данъчни облекчения ...
10% от най-богатите консумират толкова енергия, колкото 80% от ос...
Елена Йончева стигна до Йемен – помоли българските моряци от кора...
Ще бъде ли освободен шефът на КПКОНПИ?
ВСС заседава: Приема първите кандидатури за нов главен прокурор
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).