Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Жителите на Дебелец са чули за птичия грип и се надяват на мерки
Автор: Луиза Транчева 18:24 / 25.10.2023Коментари (0)489
© Фокус
Жителите на град Дебелец са чули за огнището на птичи грип, което беше регистрирано в птицеферма в техния град и се надяват отговорните институции да вземат бързи, навременни и конкретни мерки, предаде кореспондент на "Фокус“.  

"Притеснявам се, все пак съм и с малко дете. От новините разбрах и се надявам да направят нещо“, споделя млад татко, когото срещаме в центъра на града.

Хората казват, че няма да спрат да купуват и консумират птиче месо и яйца, но се надяват продуктите да преминават стриктен контрол, за да няма опасност за здравето им.

"Месо си хапваме и ще продължим, а за яйцата – ние и без това ядем рядко, та за тях не се притеснявам“, казва друга жителка на Дебелец.

"Естествено, че се притесняваме, но не можем да направим нищо“, споделя трета.

Настроението в града изглежда спокойно, а желанията на хората вече се изпълняват.

На свое извънредно заседание Областната епизоотична комисия във Велико Търново днес взе решение всички кокошки-носачки, които се отглеждат в животновъдния обект в Дебелец да бъдат умъртвени принудително по хуманен начин. Труповете на птиците ще бъдат загробени на най-близкото възможно място до обекта – два съседни терена в землището на града.

"За целта областният управител Ивайло Здравков разпореди комисия от експерти, председателствана от заместник кмета на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев, да извърши проверка на място. След извършената инспекция представителите на всички институции дадоха положително становище за терените. Беше уточнено, че в близост да тях съществува безоточна негативна форма на релефа, но при разполагане на траншеите възможно по-далеч от нея и използването на надеждна хидроизолация, терените са подходящи“, уточни областният управител Ивайло Здравков.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов информира , че всички дейности, свързани с умъртвяването и загробването ще се документират с протоколи, ще се използват водонепропускливи багове, ще се изгради ограда и ще поставят указателни табели. Цялата охрана, както и нужната организация по безопасността на процеса, ще обезпечи Областната дирекция на МВР.

"Фокус“ припомня, че последният случай на птичи грип в областта е от април тази година. Тогава заболяването беше регистрирано в домашно стопанство в Ново село, а умъртвените птици бяха 20.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: