"Жълт" код за Варна заради силен вятър, чакаме и първия сняг

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
08:39 / 27.11.2013
1129
"Оранжев" код за силен вятър, обилен снеговалеж и поледици е обявен за сряда за 8 области на страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупредителен "жълт" код е обявен за 16 области.

"Оранжевият" код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Смолян. В тези области ще духа силен североизточен вятър. Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка от около 15 - 20 см. Ще има виелици.

"Жълт" код за потенциално опасни климатични явления е обявен за 16 области, сред които е и Варненска, а само за четири - Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора - няма предупреждение за опасно време. Заради силния вятър пристанище Варна е затворено, като са забранени всички маневри в района на порта и каналите към Варненското езеро.

Днес през деня валежите ще продължат, но след обяд от югозапад ще започнат да отслабват, в Югозападна България ще спрат и по-късно облачността ще се разкъса.

В Източна България вятърът ще се ориентира от север, ще бъде умерен, докато в Западна България постепенно ще стихне. Температурите ще са без дневен ход. Минимални - между минус 3° и 2°, по Южното Черноморие до 6°-8°. Максимални - между минус 2° и 3°, в най-южната част от крайбрежието до 8°-10°. В София с прекъсвания ще вали сняг, повече след полунощ и в сутрешните часове.

Към обяд валежите ще започнат да спират. Минимална температура - около минус 3°, максимална минус 1°. Атмосферното налягане ще се повишава и вече ще бъде по-високо от средното за месеца.

В планините с прекъсвания снеговалежите ще продължат. В комбинация с умерения и силен, предимно източен вятър, по високопланинските проходи ще има навявания и преспи. Към края на деня във високите части вятърът ще започне да се ориентира от запад. Застудяването ще продължи - на 1200 метра максимална температура минус 2°, на 2000 метра - минус 7°.

Над Черноморието ще бъде облачно. Ще вали дъжд, който с ориентирането на вятъра от север, усилването му и понижението на температурите, по северното крайбрежие ще се примесва със сняг. Максимални температури по крайбрежието от около 4° на места по северното крайбрежие до 8°-10° в най-южните райони. Температурата на морската вода е 13°-14°. Вълнението на морето ще бъде до 4-5 бала.


Виж коментарите (9)

Още по темата (170):
11.03.2014 От днес започва подобрение на времето
10.03.2014 Общината: Снегопочистващите фирми във Варна са в готовност и при необходимост ще реагират
10.03.2014 "Жълт" код за Варна и областта заради вятър, дъжд и сняг
09.03.2014 Зимата се завръща! Сняг и преспи утре!
25.02.2014 4 машини обработват пътните настилки във Варненска област
12.02.2014 Снегът се завръща
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).