Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Значително малък процент от българите спестяват, ето за какво заделят най-много пари
Автор: Екип Varna24.bg 20:17 / 02.10.2024Коментари (0)257
©
Само 22 процента от българите спестяват. Едва милион и 200 хиляди могат да заделят пари, сочи първото по рода си изследване за спестяванията на българите. Проучването е на "Тренд" по поръчка на Експертен клуб за иконимика и политика. Най-много пари за черни дни се отделят за спешни случаи и инциденти, пише БНТ.

Това е първото подобно изследване за спестяванията на българите, проведено сред 810 пълнолетни в периода от 2 до 10 юни. И от него излизат тревожните данни, че 78 на сто нямат никакви заделени пари. Всеки четвърти пък взима и разчита на бързи кредити. Но как изглежда спестяващият българин - мъжете и жените заделят поравно, най-често пари настрана имат хората между 40 и 60 години, тези с висше образование са склонни да заделят по-често средства. Младите - от 18 до 29 години не заделят почти нищо. Запазва се и тенденцията бели пари за черни дни. Българинът спестява най-вече за спешни случаи и инциденти. На второ място са почивките и екскурзиите, почти толкова заделят пари и за ремонти. Почти всеки пети инвестира в техника и автомобил. И тук изводът на икономистите е, че българинът не заделя, за да има и да инвестира, а да си купи нещо или да покрие някаква нужда.

Има и още тревожни данни. Само 37% от спестяващите заделят пари всеки месец и то само до 10 на сто от възнагражденията им.

Макроикономистите отбелязват, че младите хора не спестяват, а обикновено формулата е, че до 10 на сто от дохода е разумна инвестиция в бъдещето за по-младото население. И още - само 6% от тези 1,2 милиона българи спестяват дългосрочно. За да имаме пари настрана пък, се лишаваме най-вече от луксозни придобивки, хранене навън, спорт и почивки. 16 на сто обаче споделят, че не са готови да се лишат от нищо.

Данните показват, че банките остават на първо място и българите държат парите си в тях, макар да знаят, че не печелят така от спестяванията си, а просто ги пазят. Остава явно и жив споменът от 90-те години и затова всеки пети инвестира в чужда валута. На следващо място - 18 на сто, влагат парите си в жилища. Едва 5 на сто пък залагат на инвестиционното злато. Има и един основен извод от това проучване - като че ли данните показват, че нямаме финансова грамотност и инвестираме в такива активи, които са най-зависими от инфлацията. Тя е засегнала парите на 73 на сто от всеки, който е успял да задели пари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
България и Войната в Украйна
Катастрофи в България
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: