10 начина да намалим разходите по Коледа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
10:25 / 16.12.2010
3367
За всеки от нас празниците са свързани с големи разходи за покупки и пазаруване. Това понякога създава голям стрес и помрачава празничното настроение и еуфорията от празника. "Активни потребители" ви дава 10 съвета как да намалите разходите си за храна, напитки и подаръци по коледните празници.

1.Направете предварителен план на разходите.

Преценете добре какви са възможностите ви за пазаруване и се съобразявайте с тях. Ако харчите спонтанно на момента и пресмятате разходите по-късно, може да изпитате неприятни емоции и финансови затруднения.

2.Пазарувайте по интернет.

Пазаруването по интернет може да ви спести време и пари. Използвайте сайтове, който съдържат сравнителни цени на една и съща стока. По този начин ще можете да изберете най-евтиния вариант. Друго предимство на пазаруването онлайн е, че ако не сте доволни от стоката, имате право да я върнете в 7 дневен срок.

3.Организирайте Коледна томбола.

Ако правите парти по празниците, организирайте си Коледна томбола. При нея всеки присъстващ купува и получава само един подарък. Предварително може да се уговорите подаръците да не надхвърлят определена сума. Имената на гостите се написват на листчета, слагат се в шапка и подаряваш на този, чието име изтеглиш. Емоциите, забавлението и изненадата добавят стойност и оставят спомени, които не се купуват с пари!

4.Купувайте храни и напитки на намалени цени.

Намалете разходите си за хранителни стоки, като пазарувате от по-евтини супермаркети продукти с намалени цени и на промоция. Не винаги най-скъпите марки са с най-добро качество.

5.Намалете разходите за коледното пътуване.

Ако планирате да пътувате със самолет по Коледа, най-добре е да купите билетите си по-отрано, особено ако възнамерявате да използвате ниско бюджетните авиокомпании. При тях принципът на формиране на цените е в зависимост от заетите места за конкретния полет и периода от време между закупуването на билета и пътуването. Същото важи и за пакетните почивки, резервациите в хотели и т.н. Колкото по-отрано планирате пътуването си, толкова по-евтино ще ви излезе.

6.Не прекалявайте с храната.

Винаги по празниците остава голямо количество храна, което после се изхвърля. Това може да се избегне, ако си направите предварително меню и списък с необходимите продукти. Така ще използвате максимално храната, която сте купили.

7.Нежелани подаръци.

Не изхвърляйте подаръците, които не ви харесват. Опитайте се да ги замените с други стоки в магазина, от който са купени. Ако няма такава възможност, добро решение е да ги пуснете за продажба в интернет.

8.Направете подаръци собственоръчно.

Не е нужно всяка година да купувате големи и скъпи подаръци. Нещо малко, но оригинално и изработено собственоръчно може да се окаже по-ефектен и стойностен подарък. Освободете въображението си и ще видите, че дори не ви е нужно много време. В интернет може да намерите разнообразни идеи и методи за ръчна изработка на подаръци.

9.Спестете от коледна украса.

Коледната украса е важна за празничното настроение, но често разходите за нея идват в повече. Не купувайте всяка година нови играчки за елхата. Използвайте украсата от миналата година, като измислите нови форми и подредби, за да бъде ефектна.

10.Оборудвайте се за следващата Коледа през януари.

Разпродажбите през януари са добра възможност да намалите разходите си за следващата Коледа. Оборудвайте се с опаковъчна хартия, коледни картички и украси на намалени цени, така че следващата година да не ви се налага да купувате същите стоки, в периода когато те са по-скъпи.


Виж коментарите (5)
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).