Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
48-годишен мъж използва костилките от маслини за гориво
Автор: Екип Varna24.bg 10:26 / 14.09.2024Коментари (0)874
©
Фермерът Дейвид Хименес Замора едва трепва, когато цените на природния газ и електричеството в Испания скачат с енергийната криза. Той продължава да отоплява покрития басейн във фермата от XVIII век, която отдава под наем на туристи, и топлата вода да тече за цели 26 гости наведнъж, без да получава ужасяващите сметки за енергия, които удрят испанците. Неговата тайна? Маслинови костилки.

"Използваме костилки от маслини от нашите дървета, за да отопляваме плувния басейн, системата за подово отопление и да получаваме топла вода", казва 48-годишният мъж пред Reuters.

"Това обикновено се използва от септември нататък", споделя той, застанал до магазина си с изглед към море от маслинови дървета в провинция Гранада, в южната част на Андалусия.

Маслиновите костилки захранват и машините, произвеждащи прочутия испански зехтин , познат като "течно злато", в два земеделски кооператива, от които той е част. Слънчевите панели покриват останалата част от енергийните им нужди.

Използването на костилски за захранване на котли в домове и малки предприятия, мелници и дори полети в централната част на Испания, където се отглеждат маслини, показва ролята, която индустрията и огромният селскостопански сектор на страната могат да играят в подпомагането на декарбонизацията на трудни за електрифициране сектори, като авиацията.

Използването на костилки като биомаса не е нещо ново в страни производителки на маслини като Испания и Италия. Енергийният шок след инвазията на Русия в Украйна, стремежът към борба с климатичните промени в Европа и борбите на индустрията за зехтин през последните години с колебанията в цените предизвикват подновен интерес към извличане на максимална стойност от реколтата, категорични са редица фермери.

Испанската промишленост на зехтин също е естествен съюзник за петролните компании като Repsol и Cepsa, които инвестират сериозно, за да увеличат капацитета си за превръщане на органичните отпадъци в биогорива. През 2022 г. Cepsa използва тях и други отпадъци от маслинова промишленост, за да направи устойчиво авиационно гориво (SAF), което захранва повече от 200 полета от летището в Севиля в Андалусия.

Глобално лидетство

Испания е най-големият производител на зехтин в света, представляващ до половината от световното производство през последните години, 80% от което от Андалусия.През 10-те години до 2019 г. страната е представлявала средно над половината от европейските запаси от маслинови костилки, изчислява испанската асоциация за биомаса Avebiom.

Страничен продукт от производството на зехтин, костилките представляват между 8 и 10% от тон преработени маслини. Средно Испания произвежда около 400 000 тона костилки от маслини годишно, казва Пабло Родеро от Avebiom.

Приблизително една трета от това се рафинира, за да се намали съдържанието на влага и да се получи чист продукт, който може да захранва битови котли. Останалото се използва за производство на топлинна енергия за задвижване на т.нар. алмазари или както са известни традиционните мелници, според асоциацията.

Все повече мелници и компании рафинират костилки, пише Independent. В края на миналата година в Испания има 31 фирми, рафиниращи и произвеждащи маслинови костилки като биомаса, спрямо 25 през 2020 г. Много от тях са в Андалусия.

Последните няколко години обаче са доста трудни.Горещите температури опустошават реколтата от маслини в Испания. С по-малко на пазара, цените скачат, преобръщат години на стабилност и водят до 40% спад в търсенето.

Миналата година потребителите трябва да платят до 400 евро на тон, или около 8 евроцента за киловатчас (kWh), за костилки от маслини, включително транспорт и данъци, повече от два пъти цената през 2021 г., според данни на Avebiom.

Костилките остават по-евтини от дизела и тарифата за газ, регулирана от правителството, но на една цена с пелетите. През второто тримесечие на тази година цените падат до 300 евро за тон, спад, който производителите се надяват да доведе до по-високи продажби, предава lifestyle.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: