5 полезни билки за празничната трапеза
Някои коледни билки добавят прекрасен аромат към веселата празнична вечеря. Ако има елемент, без който не можем на българската народна трапеза, това са билките. Те са много полезни, виреят както в планини, така и в полетата и често можете да ги отглеждате у дома.
През празниците в края на годината тяхното присъствие е по-забележимо от обикновено. Ето и пет от най-често използваните коледни билки и подправки, за които да намерите място на трапезата през предстоящия празничен сезон.
Розмарин
Богат е на витамин B6, желязо, калций и витамин А. Спокойно може да се използва пресен или изсушен, без да губи положителните си качества. Можете да го добавите към салатен дресинг или към маринати за различни видове месо. В тази връзка може да се каже, че розмаринът е универсална билка, тъй като се съчетава добре с пилешко, но също и с риба, телешко, заешко, агнешко и дори свинско.
Розмаринът също си подхожда на всички видове гъби. Можете да го добавите към гъбени супи или ястия с гъби.
Лавандула
Лавандулата е добре позната от козметичната индустрия. Важно е да знаете, че между декоративна и кулинарна лавандула има разлика. Макар и не особено голяма, можете да я усетите по аромата.
Най-често лавандулата се използва в приготвянето на сладкиши и сиропи, но и в някои рецепти за марината за месо.
Подходяща е и при приготвяне на риба, както и т.нар. лавандулова захар, с която можете успешно да заместите традиционната. Използва се в суха или прясна форма.
Лавандулата има успокояващ ефект за цялото тяло. Освен на нервната система, тя въздейства и на качеството на съня. Затова е много често предпочитана и при приготвянето на заливки и десерти.
Мащерка
Намираме я в много рецепти за месни и рибни ястия, но също така и в по-постни храни като боб, яйца и картофи.. Билката е издръжлива и подходяща за консервиране и мариноване.
Що се отнася до полезните ефекти на мащерката - стрес, болка, кашлица, нервно натоварване и стомашни заболявания - само няколко от нещата, за което мащерката може да помогне.
Мащерката е билка, която ще добави стойност към ястията на вашата трапеза в сезона на активни настинки и хронични заболявания, както и ще помогне при бронхити, алергии и болки в гърлото.
Чесън
Известен с добрите си имуностимулиращи ефекти, можем да добавим чесън към много празнични ястия. Несъмнено най-добре се съчетава с месни ястия след пости, но дори и преди това можете да го добавите към рецепти за постни супи.
Съдържа фосфор, калций, желязо, йод и полезни съединения, които активно се борят със свободните радикали в организма.
Особено по време на празниците, чесънът помага за понижаване на кръвното ни налягане. Освен това има противогъбични и антибактериални свойства и не на последно място, повишава значително имунитета ни.
Канела
Освен сладкиши, кафе, горещ шоколад и греяно вино, канелата е навсякъде около нас всяка зима.
На първо място, канелата има положителен ефект върху нервната система, съдържа вещества, които успокояват и отпускат тялото и ума. Регулира нивата на кръвната захар, понижава холестерола и подобрява кръвообращението. Смята се също, че канелата е много полезна при заболявания на дихателните пътища.