Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
6 здравословни алтернативи, с които да заменим белия ориз
Автор: Екип Varna24.bg 22:05 / 24.09.2024Коментари (0)457
©
Обичате ли да ядете ориз? Като основна хранителна култура в Индия, оризът е основна храна за по-голямата част от населението. С високо съдържание на въглехидрати, той служи като чудесен енергиен бустер и ви помага да се чувствате удовлетворени за по-дълго време. Въпреки популярността си обаче, особено белият ориз няма значителна хранителна стойност.

Поради високото му съдържание на въглехидрати, много хора – особено тези, които искат да намалят въглехидратите и да свалят няколко килограма – са склонни да избягват белия ориз. Но означава ли това, че сте ограничени до чапати и варени храни? Категорично не. Винаги има алтернативи. Тук сме очертали някои здравословни заместители на ориза, които можете лесно да включите в ежедневната си диета:

Булгур 

С ниско съдържание на калории, това е една от най-здравословните алтернативи на ориза. Булгурът е богат на няколко здравословни хранителни вещества като магнезий, калций, фибри, витамин b6, желязо, фолат и манган. Ако сте се решили да отслабнете, добавянето на булгур към вашата диета може да ви помогне да отслабнете. 

Ечемик

Ечемикът е друга здравословна алтернатива на ориза. Той осигурява повече протеини и фибри от белия ориз и е пълен с основни хранителни вещества като витамин B, цинк и магнезий. Може да се консумира по различни начини: ечемичена вода, супи, печени храни и зърнени салати.

Просо

Просо, известно още като раги, е друго зърно, което може лесно да бъде заменено с бял ориз. С високо съдържание на протеини, калций, желязо и антиоксиданти, има противовъзпалителни фитонутриенти, които помагат при оксидативен стрес. Освен това раги може да помогне при състояния на скалпа като пърхот и може също да намали риска от фрактури на костите.

Кафяв ориз

За разлика от белия ориз, кафявият ориз има нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвиква скок на кръвната захар след хранене, което го прави отличен избор за диабетици или тези, които имат затруднения с контролирането на кръвната си захар. Освен това се счита за добър източник на диетични фибри, които могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Карфиол

Това е нискокалоричен зеленчук и има текстура на варен ориз. С висока хранителна стойност, той е добър заместител на обикновения бял ориз. Има високо съдържание на фибри, които могат да помогнат при храносмилането, да намалят възпалението и да насърчат чувството за ситост.

Киноа

Това също е добра алтернатива на ориза. Киноата включва всичките девет незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае, и е с високо съдържание на протеини, което го прави отличен избор за вегетарианци и вегани. В допълнение, без е глутен, богат е на фибри, насърчава здравето на мозъка и помага за балансиране на нивата на кръвната захар.

Ако сте на нисковъглехидратна или нискокалорична диета, това са някои здравословни алтернативи, които можете да изберете.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: