Ако си набавите ревен, яжте само дръжките, защото листата са отровни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:46 / 30.05.2024
1071
На пазара разнообразието от зеленчуци е все по-голямо, но някои от тях си остават не толкова популярни, колкото други. Сред тях е и представителят на семейство Лападови ревенът. Той може да наподобява на вид на други зеленолистни, но това, което го различава от тях, е, че не листата (които са отровни) се ядат, а техните дръжки.

Хибридното растение е особено популярно в Германия, но може да се намери и в много други страни. Най-често се консумира след някаква термична обработка и се използва за направата на сладка или печива. 

За какво е полезен

Ревенът не е растение, подлагано на много научни тестове, затова и информацията за ползите от него е ограничена. Знае се, че не е от най-богатите на хранителни вещества но пък е и беден на калории. В състава му се отчита сравнително по-високи нива на калций, както и на витамин С и К, но със сигурност не може да разчитаме на него, за да си подсигурим необходимата дневна доза.

Големият плюс на ревенът е голямото съдържание на фибри. А те имат редица доказани ползи за организма. Сред тях е намаляването на нивата на лошия холестерол, регулиране на кръвната захар и подобряване на храносмилането.

Освен това ревенът е богат на антиоксиданти като според някои изследвания в него има повече полифеноли, отколкото в кейла. Също така съдържа антоцианити, които са отговорни и за яркия цвят на стеблата. Антиоксидантите помагат на тялото да се бори с възпаленията и намаляват риска от различни заболявания като например рак.

Киселият вкус на растението, който го прави доста неприятно за консумация в суров вид, се дължи на съдържанието на оксалова киселина, пише Healthline.

Как да го използваме

Както вече разбрахме, няма да стане без термична обработка. Най-често киселият вкус на ревенът се комбинира с немалко количество захар, за да се получи една необичайна комбинация, която или ще ни хареса, или не.

Сладкото от ревен е най-лесният начин да го оползотворим и да му се насладим. Към него може да добавим и плод по избор - става както с ягоди например, така и с цитруси. Добавяме вода и захар и варим на бавен огън до сгъстяване.

Ревенът най-често присъства в различни рецепти за по-здравословни сладкиши. Можем да го добавим и към своята любима като го нарежем на малки кубчета или го настържем и го комбинираме отново с друг плод. Може и да го нарежем на тънки парчета и да го поставим само върху сладкиша като черешката на тортата, пише lifestyle.bg.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Мая Бежанска: Мастър класът "Играй с нас" е за всеки, който има л...
Meteo Bulgaria: Мощна буря удря България до часове, има опасност ...
Георги Караманев: Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при ...
Нов регламент за бутилките с капачки, които не се отделят
Летните почивки по времето на соца: Тръгваше се като на "кръстоно...
Предупредиха ни за магнитните бури през първата седмица на юли


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).