Ако виното ви се е оказало несполучливо, не бързайте да го изхвърляте

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:29 / 19.10.2024
1407
Като ценители на истински хубавото вино, никога не бихме дръзнали да го смесваме с други напитки, като лимонада например. Още по-малко да го превръщаме в коктейл, пише LifeStyle.

Изключение обаче е случаят, в който сме попаднали на несполучливо или леко поизостанало вино. Тогава вече дори с ентусиазъм прегръщаме идеята хем да спасим виното, хем да се насладим на вкусна напитка.

Един такъв вариант е класическа рецепта, датираща още отпреди около век. За да я изпълним, в шейкър за коктейли разбъркваме една щедра щипка сух карамфил с малко топла вода. След това добавяме равни части червено вино и топла вода, малко портокалов и/или лимонов сок и мед. Разбъркваме и прецеждаме в чаша.

За да бъде напитката ни още по-сгряваща, преди да я сипем, можем да затоплим чашата, като я напълним с топла вода. През това време си забъркваме коктейла с вино, а когато е готов, изливаме водата от чашата и го сипваме.

Чудесен финален щрих, с който да придадем допълнителен аромат и вкус на напитката, е да поръсим отгоре с настъргано индийско орехче и добавим анасон и резен портокал или лимон, пише Tasting Table.

Докато тази напитка е сгряваща, чудесна за по-студеното време, а и по-нискоалкохолна, тъй като е на основата на вино, коктейлът, наречен Bishop предлага и една по-силна версия, и то охладена.

Всъщност, тази често срещана вариация е отпечатана в книгата The Old Waldorf-Astoria Bar Book от 1935 г. и съчетава виното с ром. Според рецептата съотношението е три части ром към една част червено вино, но разбира се, то търпи промени според личния ни вкус.

И въпреки че съществуват няколко различни рецепти за коктейла Bishop, ето каква е описаната в книгата отпреди почти век, според The Spruce Eats.

Какво ни трябва

90 мл ром

30 мл червено вино

1 ч. л. захарен сироп

1/2 с. л. прясно изцеден цитрусов сок (може и от лайм)

Какво ги правим

В шейкър с лед сипваме всички съставки, разклащаме добре и накрая прецеждаме в предварително охладена чаша.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
"Нова Македония": Твърденията за обща история на българи и македо...
Български пилот: Не, самолетът не "мързелува" на връщане, причина...
Учени: Кафето увеличава броя на един вид бактерии в тялото ни
Любима актриса от "Островът на обречените" и "Клюкарката" празнув...
Връхлита ни силна магнитна буря
Празник е! Красиви имена имат повод да почерпят!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).