Антична ладия акостира на Морска гара

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:22 / 28.06.2010
27722
Експедицията "Казашка Одисея 2010" ще достигне до Варна. Модел на казашка ладия ще акостира на Морска гара, съобщиха от пресцентъра на Регионалния исторически музей. Това лято музеят се включи в международната експедиция "Казашка Одисея" 2010, организирана от Центъра за изследване на историята на корабоплаването - Одеса, Украйна. Целта е да се премине по исторически маршрути, свързани с морските и речните походи на киевските руси и казаците.

Експедицията, за която Varna24.bg писа преди дни, е осъществена с модел на казашка ладия. Тя отплава в началото на юни от Белград. Маршрутът й преминa през сръбския, българския и румънския участък на рeка Дунав до Констанца и оттам по море до Варна. Ръководител на плаването е Игор Мелник от Одеса. В екипажа участват членове на Центъра за изследване историята на корабоплаването от Одеса, както и по един археолог от музеите в Белград, Констанца и Варна. Българският представител в екипажа е варненският археолог Теодор Роков. С това плаване той ще продължи традицията на музея в провеждането на подобни експедиции, осъществени преди време от проф. Михаил Лазаров - "По пътя на аргонавтите" и от Иван Иванов - "По пътя на спондилуса".

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).