Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Архитект иска да запази облика на белокаменен Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 16:50 / 06.01.2011Коментари (0)1213
Балчик е характерен изключително с каменните си сгради. Това заяви на пресконференция в морския град арх. Владимир Попов. Арх. Попов, заедно със свои колеги от страната, са се обединили в разработването на различни дейности, които имат за цел да популяризират и да съдействат за опазването на уникалността на това място, която в много голяма степен се дължи именно на специфичната архитектура на морското градче.

Каменните сгради в Балчик са строени през различни периоди на българската история, подчерта специалистът. Той добави, че в Балчик може да се откроят поне седем исторически пласта, които са запечатани в архитектурата на града и които условно казано носят белезите на седем цивилизации. Именно каменните сгради са най-ценното в архитектурно отношение в морския град, подчерта арх. Попов.

Според него камъкът е навсякъде в Балчик и е необходимо човек да се вглежда в малките фрагменти, не толкова в знаковите сгради, защото малките архитектурни елементи носят много история. Друго интересно е, че във всяка една сграда има поне едно парче от местния, така наречен "балчишки камък". Истроията на архитектурата на града показва, че много често този камък е преминавал от една сграда в друга, допълни арх. Попов.

Затова всички сгради, дори и тези, които нямат претенциозен външен вид, съдържат частица от нашата история. Групата от архитекти, които са насочили своята работа в посока на опазване на архитектурното наследство на града, счита, че усилията трябва да бъдат насочени не толкова към реставрация на отделни сгради - паметници на културата, колкото към цялостно облагородяване на архитектурната среда в Балчик. Ако това се осъществи на практика, на преден план ще бъде изведен емблематичния образ - белокаменния Балчик.

Трудно се постига баланс между ново строителство и опазване на стари сгради и традиционния облик на града, отбеляза арх. Владимир Попов. Той даде за пример сградата на рибната борса - постройка, обявена за паметник на културата, който беше на границата да бъде унищожен заради нечии бизнес интереси. След намесата обаче на различни заинтересувани страни, включително и на самите граждани на Балчик, сградата ще бъде възстановена.

Най-новата инициатива, подета от български архитекти, е сградата на старата мелница да се превърне в културно-информационен център. Тази сграда е строена през 1909 година, една от първите стоманобетонови сгради в България и за тогавашното време е била най-модерната въобще на Балканския полуостров. Сега тя почти не се използва. Част от помещенията са предоставени на гранична полиция, а други са ателиета на художници.

Арх. Попов допълни, че в момента се работи и над идея за създаване на културни маршрути, които да са наситени с културни паметници, характерни за района на Балчик. В морския град целта е да бъдат запазени не само отделни сгради, но целият културен ландшафт, който включва земни форми, зеленина и архитектура, които в съчетание правят мястото уникално не само за страната, но и в европейски мащаб.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Софка заминава
15:40 / 21.09.2024
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: