Авторката на романа "Сърце" Виктория Бешлийска тръгна по стъпките на своите герои

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:18 / 24.10.2023
911
Авторката на романа "Сърце“ Виктория Бешлийска и нейни почитатели посетиха Средновековния град Червен – мястото, в което се развива действието на книгата,

съобщиха от Регионалния исторически музей в град Русе. Червен е средновековен

град, който е сред най-значимите военни, културни и църковни центрове на Втората българска държава (12-14 век). Намира се до село Червен на 34 км южно от град Русе.

"Сърце" излезе на книжния пазар през миналата година и спечели сърцата на десетки хиляди читатели с историята за монаха Тих и вдовицата Добрана. Групата от 40 човека пристигна от София, за да извърви част от пътя на героите от романа. Освен Червен, участниците в пътуващия семинар преминаха и през други емблематични места от долината на Ломовете като пещера Орлова чука, Пътека на исихастите в село Пепелина, манастира "Света Марина“ в Каран Върбовка, Крепчански скален манастир, Басарбовски манастир и Ивановските скални църкви.

За да създаде "Сърце“, Виктория Бешлийска посещава Русенския музей и долината на Ломовете, а един от основните й консултанти и водач тогава е уредникът Евгени Георгиев. При осъществяване на настоящото пътуване с почитатели на романа, Бешлийска отново се опира на експертната помощ на Евгени Георгиев като съдействие й оказва и екскурзоводът Велизар Великов, както и хора от туристическо дружество "Приста“.

"Дълбоко благодарна съм на Регионален исторически музей - Русе в лицето на Евгени Георгиев и Велизар Великов, които със своите знания, професионализъм и лична харизма успяха да ни потопят в автентичната атмосфера на долината на Ломовете и да ни разкрият част от духовните богатства на Средновековна България. Не спирайте да работите усърдно за популяризирането на този край! Всеки българин трябва да се докосне до него“, споделя Бешлийска.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Миската Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Рафи проговори за загубата на баща си
Избраха новия Ерген, след като Мастагарков отново отказа на bTV
Астроложката Венета Матева: Вселената сбъдва мечтите ни идните 21...
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).