Авторът на "Тринайсет чудовища за Хелоуин": Трябва да има смисъл и отвъд забавните аспекти на изкуството

Автор: Харитина Агопян
Коментари (0)
14:58 / 23.10.2023
652
Книгата "Тринайсет чудовища за Хелоуин“ на писателя Благой Иванов има своята премиера тази вечер, 23.10. По този повод авторът гостува в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

"13 чудовища са много неслучайни – фаталистите намират числото за негативно, аз смятам, че е интересно. Целта е да преформулираме образа на чудовищата. Самоцелното забавление работи само до един момент – трябва да има смисъл и отвъд чисто забавните аспекти на изкуството“, смята Иванов.

"Основното послание, което отправям в книгата, е – няма никакво значение как изглеждаме, важното е как се отнасяме помежду си“, поясни писателят. Книгата излиза днес по книжарниците.

"В детството си спомням, че Торбалан много плашеше сестра ми. Има обаче и привличащ страх – от ранна детска възраст децата са удивени от страшното. Това продължава и в зряла възраст – самият факт, че Стивън Кинг е милионер, е доказателство за влечението ни към страшното“, смята Иванов.

Причина за това според автора е естеството на страха като основен инстинкт за самосъхранение – ако не го поддържаме, може да залинее. "В моята книга страшното е само привидно – чудовищата всъщност са самотни същества, които се чувстват аутсайдери. Те искат отново да бъдат част от нещо смислено“.

Главният герой – Гарван Ван, издирва останалите чудовища, за да ги обедини на парти за Хелоуин. Този герой е много повлиян от великия Едгар Алан По, призна писателят.

В днешно време е много лесно човек да се разсее- за децата това влияе още по-силно. "В последните години разсейването се утежнява

заради социалните мрежи. Добромир Томов е илюстратор на книгата и изборът му е ключов, защото визуалното в книгата може да привлече също колкото и текстовото съдържание“, подчерта Иванов.

"Причината да инвестирам време и енергия в тази история е динамиката между героите – важна е автентичността на разказа. Вкарвам много от себе си в нещата, които пиша. Хубаво е да се събуди емпатия към персонажите, без тя да бъде налагана“, заяви още Благой Иванов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Миската Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Рафи проговори за загубата на баща си
Избраха новия Ерген, след като Мастагарков отново отказа на bTV
Астроложката Венета Матева: Вселената сбъдва мечтите ни идните 21...
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).