Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Аз съм ти" бе въздействащо преживяване за зрителите на "Златна роза"
Автор: Екип Varna24.bg 15:15 / 09.10.2012Коментари (0)4531
©
"Високо културно събитие, което в българското кино в тази му кинематографична форма не сме виждали отдавна" - така определи българската кинокритика на "Златна роза" най-новия филм на режисьора Петър Попзлатев "Аз съм ти". Филмът, чиято официална премиера беше снощи в зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна, беше въздействащо преживяване и за зрителите, и за критиката, и за екипа на "Аз съм ти".

За радост на публиката създателите на лентата пристигнаха във Варна в най-звездния си състав - актьорите Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Деян Донков, Ованес Торосян, писателката Теодора Димова, по чиито роман "Адриана" е развита едната от сюжетните линии във филма, и не на последно място режисьорът и продуцент на "Аз съм ти" Петър Попзлатев.

Филмът, чиито сценарий е написан по 2 литературни произведения - "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на неговата дъщеря Теодора Димова, разкрива паралелно две различни човешки съдби, два необикновени женски образа. Въпреки огромната разлика във времето, събитията и начинът на живот на двете героини във филма, историята на Адриана от далечната 1938-ма и тази на Юра от 2008-ма, имат много общо помежду си. "Аз съм ти" е за повторяемостта на събитията в нашето битие, но и за възможността на избор, когато има с кого да споделиш в настоящето преживяното в миналото. В най-новия филм на Петър Попзлатев блести екранното присъствие на актрисата Жанет Спасова, която от 20 години се изявява на театралните сцени в Германия. Изборът й за главна актриса във филма е било дълго обмисляно решение и голямо предизвикателство, разкри режисьорът.

Петър Попзлатев: "Дълго време я карах да ми изпраща материали от нейни участия на сцената, предложих й да бъде Адриана в едно от редките й посещения в София, когато тя се върна за кратко между ангажиментите си в чужбина".

Жанет Спасова: "Дойдох по някаква случайност в София в средата на май 2010. Още същата вечер Петър Попзлатев ми се обади с думите "Трябва да се видим". Имахме ранна среща на следващия ден и тогава той ми даде да прочета сценария, който беше изключително интересен. Хареса ми спонтанността на поканата му да играя Адриана. Аз съм актриса, която не вярва на кастингите".

Основната трудност в подготовката на филма е била създаването на сценарий, който да обедини в едно цяло две съвсем различни литературни произведения, които са написани с голяма разлика във времето.

Теодора Димова: "В началото ми се стори абсолютно невъзможно два романа, писани с разлика от 70 години и разказващи две различни истории, да се съберат в едно цяло. Голямото предимство на този филм е високото му качество. С него даваме ясния знак, че приемствеността между поколенията не е прекъсната, че тя съществува. И романите и филмът показват едно - че за България има път. Такова е и усещането ми - за оптимизъм, че не всичко е загубено".

Критиката беше впечатлена от невероятната кинематография, от доброто водене на актьорите, от операторското майсторство на Емил Христов, когото видяхме и като режисьор на един от най-добрите филми на "Златна роза" - "Цветът на хамелеона".

Иво Драганов: "Гледах филма с това удоволствие, с което съм гледал "Английският пациент". Изключително екзистенциален филм . Такава невероятна кинематография на разказа - дълъг, спокоен, добре изграден логически, не е правена досега в български филм. Изключително уважавам филма заради неговото усилие да покаже колко труден е изборът на отделния човек, когато животът му зависи от различни фактори. "Аз съм ти" умело изведе на преден план тези градски хора, които са личности и които по принцип се приемат конформистки от българския народ".

Критикът Георги Ангелов към режисьора на "Аз съм ти" Петър Попзлатев - "Смятам го за най-добрият ти игрален филм, защото сред документалните имаш и още по-добри. За мен това е най-добрият филм на фестивала до този момент".
Ирмена Чичикова, която се превъплъщава в ролите на Юра и младата Адриана, и актьорът Деян Донков получиха комплименти от критиката за зрелостта и задълбочеността на образите, които са пресъздали.

Ирмена Чичикова: "Още първите ми срещи с режисьора бяха много интересни за мен. Благодарна съм му за дългите разговори, които водехме. Те се въртяха не само около моята героиня, но и върху двата романа, върху сценария. Беше много важно, че Петър Попзлатев ме караше да говоря повече от него. Непрекъснато се интересуваше аз как възприемам нещата, даде ми възможността аз да избера сцените, в които Юра ще се види като Адриана. Срещата ми и с Жанет Спасова беше много вълнуваща, защото усетих че има нещо сходно помежду ни. Чувството беше най-силно когато ни подстригаха по един и същи начин, когато ни облякоха в еднакви рокли. Изведнъж наистина бях провокирана от чувството, че аз съм тя, а тя съм аз".

Кинокритикът проф. Вера Найденова към актьора Деян Донков - "Ти си едно актьорище, което изпълва сцената в театъра. Но на екрана те видях в съвсем друга светлина, в която се появи. Ти си толкова събран, като атомна бомба, която може всеки момент да избухне. Съзнаваш ли тази разлика, когато играеш в театъра и в киното?"

Деян Донков: "Това е съзнателен процес. Имаш ли заряд в себе си - понякога трябва да излезе през порите на героя, без да има експлозия. Тази приглушеност в киното, да събираш енергията, я има. Затова разликата между киното и театъра е огромна. А колкото до въпроса къде съм аз, къде е истината между различното ми присъствие на едното и на другото място, ще отговоря: Аз съм навсякъде, където трябва да съм".

На въпроса как е приела предизвикателството да се види в образа на другата героиня, Жанет Спасова отговори: "В процеса на работата се търсеше това преживяване. Не винаги обаче за самия човек това е позитивно усещане . То е все едно че сянката ти те гони. Тази двойственост държи в напрежение".

Петър Попзлатев беше третият режисьор на "Златна роза", заедно с Илия Костов и Емил Христов, който засегна огромния проблем с киноразпространението в България. "Няма създадена връзка между разпространители и продуценти у нас", каза Попзлатев и допълни, че в Европа този процес отдавна е регламентиран, а у нас вече повече от 20 години нищо не се случва".

Петър Попзлатев: "Проблемът с разпространението на български филми е много голям, но не е заради режисьорите и продуцентите. Не знам дали ще доживея времето, когато всичко в един български филм - от първоначалната идея за създаването му, до прожекцията в зала, няма да се изпълнява само от един и същи човек". Поради проблемите с българските киноразпространители, "Аз съм ти" ще се излъчва само във Франция, уточни Попзлатев. Което е жалко за българската публика, защото филмът наистина си струва да се види от повече зрители.

Днес българските кинокритици отличиха 3 филма, които според тях са най-добрите до този момент на "Златна роза". Това са "Цветът на хамелеона" на Емил Христов, "Инкогнита" на Михаил Пандурски и "Аз съм ти" на Петър Попзлатев. И трите ленти показват много висока кинематографична култура на най-съвременно ниво, смятат критиците.

Проф. Вера Найденова: "Нашият фестивал ни показва, че това е възможно - че въпреки скромните субсидии и разбитата база, има филми, които дават страхотно качество на българското кино. Достижението на авторите им е ярко, убедително и стойностно".

Днес започва и късометражната програма на "Златна роза". От 16 до 18 часа зрителите ще видят филмите "Welcome To София", "Солено и сладко", "Парафиненият принц" , "Жълто куче" и "Скок". Дългометражната програма продължава с прожекцията на "Чужденецът" на Ники Илиев от 18 часа и дългоочакваният "Пъзел" на режисьора Иво Стайков от 20 часа.




Още по темата: общо новини по темата: 35
05.09.2017 »
09.08.2016 »
16.10.2014 »
15.10.2014 »
14.10.2014 »
13.10.2014 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: