ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Балканската закуска" абсолютен хит в TikTok | ||||||
| ||||||
Според изданието балканската закуска наподобява "шведска маса“. След видеоклип в TikTok, в който мъж се храни с парчета хляб, сирене и цели чушки - без прибори и чинии, последват и по-остри коментари. "Има предположение, че това е, което ядат всички на Балканите. Почти се пренебрегват всички изключително разнообразни кулинарни практики на даден регион“, казва родената в Северна Македония писателка и автор на рецепти Ирина Янакиевска пред "Нешънъл Джиографик“. И така - балканската закуска заслужава ли място в ежедневната ни диета? И колко балканска е всъщност? Експертите изследват културните корени и потенциалните ползи за здравето на новата и бързо разпространяваща се хранителна тенденция, пише bTV. Какво всъщност представлява балканската закуска? "Няма такова нещо като унифицирана "балканска закуска“, казва Янакиевска. Писателката наскоро публикува "Балканска кухня“ - готварска книга с рецепти от Балканския регион. Тя казва, че макар елементи от тази тенденция да могат да се открият в традиционните балкански закуски, тенденцията е грубо опростяване на една богата кулинарна история. "Тя със сигурност не отразява начина, по който се хранят огромното мнозинство от хората в региона“, казва Янакиевска. По думите ѝ "елементите на ("балканската тенденция за закуска“) са донякъде точни“ - по-специално балансът между протеини, въглехидрати, млечни продукти и пресни, сурови продукти. Точните елементи обаче варират значително в зависимост от региона, социално-икономическия статус, климата, сезона и дори религията. Янакиевска обяснява, че версията на TikTok за "балканска закуска“, която включва предимно вариации на едни и същи цели, сурови съставки, има ясно изразен селски привкус. Докато летните ястия за закуска са по-скоро празник на доматите, сладките чушки и динята (à la "Балканска закуска“), то обилните, пикантни каши от елда или полента са често срещана зимна храна - особено в по-студените, планински райони. Много от съставките са регионални, като например подобната на палачинка филия в Албания или прошутото, печеницата и други сушени меса от региона на Далмация в Хърватия. Противно на това, което може да ви накара да вярвате в социалните мрежи, не всеки ден е повод за огромна трапеза. “Често закуската е просто един сладкиш, например бюрек, и едно турско кафе или чаша кисело мляко. Но през почивните дни може да се приготвят по-сложни мезета, включително ястия с яйца, приготвени със задушени зеленчуци, каймак и други домашно приготвени меки сирена, зеленчукови консерви като популярната сладка чушка и патладжан, наречена айвар, и многопластови сладкиши, пълни с всичко - от месо до зеленчуци и сладко. Маринованите зеленчуци, както и плодовите консерви, са широко разпространени на Балканите. Порциите обикновено са малки", коментира Ирина Янакиевска и допълва през смях "ние използваме чинии и прибори за хранене“. Колкото и обичайно да е на Балканите, този подход към храненето с малки порции не е уникален за региона. "Тази култура е средиземноморска като цяло. А закуските, пълни с пресни, цели съставки, са често срещани в Турция, Египет и чак на изток в Израел или Ливан. Не мога да се сетя за нещо, което е типично, отличително балканско“, казва историкът и професор по хранене в Тихоокеанския университет Кен Албала. Когато става дума за балканска закуска, цялостният акцент върху удобството, простотата и пресните, местни съставки създава здравословна и адаптивна сутрешна рутина. "Мисля, че това е страхотна закуска“, казва Албала. Яденето на малки порции храна с различни текстури и вкусове ще "запази интереса на вкусовите ви рецептори“, без да консумирате твърде много от едно нещо. От диетична гледна точка балканската закуска е доста балансирано хранене. "Със сигурност има разнообразие от храни, което означава повече хранителни вещества – и по-голямо разнообразие от хранителни вещества“, казва Тоби Амидор, утвърден диетолог и автор. За да повишите хранителната стойност, Амидор предлага да замените белия хляб с пълнозърнест - не твърде голяма порция - и да запазите приема на сирене до една унция. Тя също така предупреждава да не се прекалява със сушените меса, които се посочват като причина за колоректален рак и сърдечни заболявания. Вместо това заложете на рибна консерва с високо съдържание на протеини, варено яйце или кисело мляко. За Амидор това, което може да направи балканската закуска идеална, е, че тя може да се персонализира според нуждите на всеки човек. Подходът на шведската маса изисква много малко време или усилия и лесно се адаптира както към наличните сезонни продукти, така и към финансовите възможности. "Мисля, че много хора пропускат закуската“, казва Амидор, добавяйки, че по-голямата част от американците не получават необходимия дневен прием на плодове и зеленчуци. "Това е хубав начин, доста прост начин. И не е необходимо да се готви.“ |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Променят кръстовището до този мол във Варна
16:40 / 20.11.2024
Оранжев код за Варненска област утре!
14:22 / 19.11.2024
Важна информация за ремонта в района на Двете кули във Варна
11:11 / 19.11.2024
Община Варна с важно съобщение за такса смет
16:26 / 20.11.2024
Кметът на Варна: Общината обявява конкурс!
19:59 / 19.11.2024
Важна дирекция в Община Варна с нов началник
14:09 / 20.11.2024
Ще учат ли на 3 януари варненските ученици?
14:32 / 19.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: