Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бамя - как влияе на холестерола и кръвната захар
Автор: Екип Varna24.bg 21:38 / 29.10.2024Коментари (0)1090
©
Бамята съдържа полезни антиоксиданти, фибри, витамини и минерали. Неговите борещи се с болестите хранителни вещества насърчават здравето на сърцето, управлението на кръвната захар и по-доброто храносмилане. Бамята също така подобрява здравето на костите поради съдържанието на калций и витамин К.

Какво е бамята?

Бамята е ядлива семенна шушулка, която се предлага в зелени и червени разновидности. Хората обикновено смятат бамята за зеленчук, въпреки че технически е плод. Бамята е част от семейството на растенията слез, което включва също какао и памук, пише Actualno.com.

Ползи за здравето от бамята

Понякога наричана "дамски пръст“ или "гъмбо“, бамята заслужава място в чинията ви за вечеря. Ето пет от ползите за здравето на бамята:

1. Осигурява добро хранене

Бамята е богата на витамини, минерали и хранителни вещества, борещи се с болестите.

Половин чаша варена бамя осигурява:

18 калории 

4 грама въглехидрати 

0 грама холестерол 

0,2 грама мазнини 

2 грама фибри 

1,5 грама протеин 

5 милиграма натрий 

2 грама захар 

Половин чаша варена бамя също ви дава:

32 микрограма витамин К (27% дневна стойност или DV).

14 милиграма витамин С (22% DV).

0,2 милиграма манган (9% DV).

37 микрограма фолат (9% DV).

29 милиграма магнезий (7% DV).

0,1 милиграма тиамин (8% DV).

 

0,15 милиграма витамин B6 (9% DV).

62 милиграма калций (5% DV).

2. Може да подобри здравето на сърцето

Сърдечните заболявания са причина №1 за смърт в САЩ , според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Следването на здравословна за сърцето диета и поддържането на нивата на холестерола под контрол са два добри начина да намалите риска. И ако вашата диета все още не включва бамя, може да искате да я погледнете по друг начин.

Две проучвания показват, че бамята може да има положително въздействие върху холестерола. В едно проучване, използващо диета, съдържаща 1% до 2% бамя, и в друго изпитване, използващо екстракт от бамя, се наблюдават подобрения в холестерола. 

Бамята също е пълна с полифеноли. Проучванията показват, че този антиоксидант може да намали:

Кръвно налягане 

Холестерол 

Възпаление, свързано със сърдечно заболяване

3. Може да помогне за управление на кръвната захар



Когато тялото ви не може правилно да обработва глюкозата (захарта), може да развиете диабет тип 2 . Това е състояние през целия живот, което може да доведе до усложнения като увреждане на органи и повишен риск от сърдечни заболявания.

Но дори и да не сте изложени на риск от диабет, все още има основателна причина да поддържате кръвната си захар по-добре управлявана. Освен избягване на диабета по пътя, постоянната кръвна захар ви дава по-стабилна енергия – и ви предпазва от огладняване.

Бамята има репутация на традиционно лекарство за висока кръвна захар и изследванията може да подкрепят тази употреба. Изследване, проведено извън хора, показва, че бамята може да поддържа кръвната захар стабилна, вероятно чрез намаляване на абсорбцията на захар в кръвния поток. Но отново, тези резултати трябва да бъдат възпроизведени при хора, преди да можем да знаем със сигурност какво влияние може да окаже бамята върху управлението на нивата на кръвната ви захар.

Бамята е чудесна храна с високо съдържание на фибри. Половин чаша варена бамя осигурява повече от 2 грама фибри – близо 10% от това, което възрастните имат нужда за един ден.

4. Ползи за здравето на GI

 

"Фибрите може да не са бляскави, но предлагат много ползи за здравето и повечето хора биха могли да използват повече от тях в диетата си“, казва д-р Зауахри Красуна.

Бамята е пълна с фибри, които проучванията показват, че могат да намалят риска от колоректален рак. Това е голяма работа, защото колоректалният рак е втората водеща причина за смърт от рак в САЩ

В допълнение, бамята съдържа големи количества вид фибри, наречени пектин. "Пектинът е гелообразно пребиотично влакно, което означава, че захранва добрите бактерии в червата ви“, обяснява д-р Зауахри Красуна. Щастливият микробиом означава по-малко възпаление и подуване на корема.

5. Укрепва костите



Плодовете и зеленчуците обикновено не са известни с това, че подобряват здравето на костите, но бамята е рядко изключение.

Бамята е отличен източник на калций, който е важен за здравите кости. В половин чаша варена бамя получавате около 6% от дневния си прием на калций.

Дори по-добре, бамята е пълна и с по-малко известния витамин К. "Витамин К е мастноразтворим витамин, от който се нуждаете за растеж и поддържане на здравината на костите“, казва д-р Зауахри Красуна. Половин чаша варена бамя ви дава 27% от витамин К, от който се нуждаете всеки ден.

Как се консумира бамя

"Бамята е лесна добавка към яхнии или всяко друго обилно зеленчуково ястие, което използва зеленчуци като картофи или моркови“, казва д-р Зауахри Красуна. "И не се притеснявайте да премахнете семената, защото можете да ги изядете.“

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
51-ото Народно събрание
Зверство срещу 18-годишно момиче
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: