Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Барак Обама дефилира на кукерски фестивал у нас
Автор: Екип Varna24.bg 15:39 / 05.01.2014Коментари (0)706
Американският президент Барак Обама дефилира гордо на пл. "Георги Измирлиев" в Благоевград. Той бе един от стотиците персонажи, пресъздадени на Шестия общински фестивал на маскарадните игри в областния център на Пиринско.

Тазгодишното издание на кукерските игри бе открито днес от зам.-кмета Валери Смиленов. Финансираният от община Благоевград маскарад събра над 1500 участници, а хиляди се стекоха на площада, за да наблюдават отблизо зрелищния спектакъл. Най-малкият участник в кукерските игри бе едва на 7 месеца, а най-възрастният - на 83 години. 

Всички групи имаха по 15 минути, за да представят оригиналните си маскарадни игри, като всяка от тях бе подбрала и тематичен музикален аранжимент. Причудливи същества и приказни герои оживяха на централния площад в областния център на Пиринско. Мечкари и мечки, булки и младоженци, нагиздени моми и напети ергени, похотливи свещеници и подпийнали бабушкери дефилираха пред любопитните погледи на хилядите благоевградчани, стекли се по улици и площади. 

Не липсваха и иновационни решения в представянето на групите - селскостопанска техника, домашни животни, автомобили, подвижни лекарски кабинети и тъкачни станове. Изобщо стълпотворение от образи, населяващи фолклора, митовете и реалността, се изсипа на площада, за да изгони лошото, да осмее пошлото и да възроди доброто в живота. 

Кукерските групи от "Грамада", "Плаж махала", "Предел махала", квартал "Струмско", селата Лешко, Изгрев, Падеш, Покровник и Зелен дол се съревноваваха в общо 9 категории.

Наградата за "Придържане към традициите" спечелиха кукерите от село Лешко. Журито присъди отличието за "Масовост" на групата от "I квартал", а за "Иновации" на "Плаж махала". Награда за "Най-добра маска и костюм" получиха бабугерите от III квартал, а грамота за "Артистичност" бе присъдена на сурвакарите от квартал "Грамада". 

Призът за "Най-добра композиция" отиде в квартал "Струмско", а "Най-добрата мечкарска група", според журито, бе тази от село "Изгрев". Наградата за "Най-артистични старци" спечелиха кукерите от Падеш, а "Най-колоритната младоженска двойка" бе тази от II квартал. Грамотите на участниците бяха връчени от Валери Смиленов, който изтъкна, че съхраняването на изконните български традиции е жизненоважно за запазването на културната ни идентичност, както на национално, така и на регионално ниво. 

Наградените участници и групи бяха определени от жури с председател фолклориста проф. д-р Костадин Динчев и членове етнографът от Регионален исторически музей Румяна Хаджиева и директорът на Общинската художествена галерия Иван Милушев. Сред гостите на маскарада бе и зам.-кметът на община Благоевград инж. Стоян Благоев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: