Басмати или жасмин, кой ориз е за предпочитане?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:54 / 20.08.2024
1170
Винаги сме вярвали, че колкото по-голям избор имаме от дадено нещо, толкова по-объркани ставаме. Само си помислете колко време бихте могли да отделите на щанда с леща или ориз в супермаркета, например. 

И докато на времето нашите баби са приготвяли всичките си ястия с бял перлен ориз, днес имаме възможност да избираме между Арборио, императорски, Жасмин, Басмати и какъв ли още не! Ето защо днес ще обърнем по-специално внимание на два сорта - Жасмин и Басмати. 

Каква е разликата между Жасмин и Басмати?

Оризът басмати е изминал дълъг път преди да се озове на българската трапеза. Всъщност, той произлиза от подножието на Хималаите, в северна Индия и Пакистан. Характерните климатични особености на региона му придават специфичен вкус и аромат и са му донесли прозвището “кралят на оризите".

Това е дългозърнест вид ориз, често употребяван в индийската, близкоизточната и персийската кухня. По-характерно за приготвянето му е, че трябва да бъде киснат във вода поне 30 минути преди варене. Това позволява зърната да абсорбират вода и да се сварят равномерно, без да се чупят.

От друга страна, Жасмин също е вид висококачествен дългозърнест ориз, но зърната му са по-къси от тези на Басмати. Отглежда се само в определени райони на Азия и най-често се използва за традиционните тайландски специалитети, пише actualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Венци Мицов: Скъпи чалгари, любимата ви музика отдавна ви е изтри...
Един от най-популярните екзотични дестинации въвежда такса вход з...
Известен пластичен хирург: Започнах да отказвам, защото ми дойде ...
Звезди застават до Флорина в "Колко ми даваш"
Терзиев за Цветана Манева: Тя е истинско олицетворение на духа, к...
Радва ни от екрана, но е не само красиво лице, а и майка на три д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).