Безконтактните телевизори - хит на пазара през 2012г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:26 / 08.01.2012
1126
Загубили сте дистанционното на телевизора. За пореден път. Не се притеснявайте, казват от малката израелска компания XTR3D - скоро ще можете да сменяте каналите и да регулирате силата на звука, използвайки само... ръката си. Просто обръщате дланта към екрана и готово При това без изобщо да се помръднете от дивана, информира Би Би Си.

Телевизорът или по-точно инсталиран в него софтуер ще следи движенията ви, ще разчита вашите жестове и ще изпълнява командите, без да се налага да натискате каквито и да било копчета.

Базираната в Тел Авив компания XTR3D е един от разработчиците на тази технология за улавяне на движенията. Наскоро тя получи инвестиция от 8 млн. долара, за да даде тласък на т.нар. безконтактна техника. През 2012 г. фирмата планира да пусне на пазара първите смартфони, които се управляват само чрез движения и жестове.

Сред инвеститорите е американският електронен гигант "Тексас инструментс".

Макар че израелската фирма следва стъпките на игровата конзола "Кинект" на "Майкрософт", която стартира през 2010 г. и оттогава се продава като топъл хляб въпреки средната си цена от 200 долара, технологията е доста по-различна.

"Кинект" има пространствени сензори, решетка от микрофони и RGB видеокамера, които осигуряват на софтуера информацията, необходима за проследяване на глас и жестове. От своя страна XTR3D използва обикновени 2D камери като тези на уебкамерата на компютъра или смартфона ви, за да получи 3D изображение от двуизмерните образи. По този начин постига същия триизмерен ефект на "Кинект".

Технологията на XTR3D разполага с всички предимства на 3D камерите без някои от недостатъците им, обяснява говорителят на компанията Рой Рамати. "Тя може да работи на ярка дневна светлина, значително по-евтина е и използва много по-малко енергия. Може да бъде инсталирана във всяко електронно устройство", казва Рамати.

Дор Гивън, основател и главен технически ръководител на XTR3D, добавя, че дори е възможно да се играе игра "Кинект" на обикновен лаптоп, който разполага със софтуер за безконтактен контрол на разстояние от няколко сантиметра до 5 м. "Всеки ще може да си го позволи", добавя той. Нашата цел е технологията да навлезе на пазара, така че всеки да може да я опита, казва Гивън. Новите устройства ще са с вграден интерфейс, за по-старите той ще може да бъде изтеглен допълнително.

Освен игри и смяна на тв канали съществуващите прототипи включват компютър, който позволява да прелиствате програмата за презентации PowerPoint само със замахване на ръката, таблет и смартфон, при които чрез жестове постигате ефекта на джойстика, и GPS устройство, което се контролира безконтактно по време на шофиране.

Въпреки че е в челните редици на технологиите за контрол чрез жест, XTR3D не е единствената фирма, заела се да направи светабезконтактен. Около нас вече има различни уреди, които реагират на нашите движения. Например все по-често срещаме батерии, от които потича вода, щом сложим ръце под тях. Както и тоалетни, където казанчето се задейства според движението ни. След като "Майкрософт" с "Кинект" проправи пътя, въвеждайки нови дигитални измерения в игрите, други компании се включиха. Самата "Майкрософт" сега активно работи за разширяване на използването на "Кинект" в други индустрии. Наскоро електронният гигант обяви, че в началото на 2012 година ще пусне търговска версия на софтуерния пакет "Кинект".

"Майкрософт" партнира с около 200 фирми в над 20 страни - сред тях автомобилния гигант "Тойота" и рекламната компания "Рейзърфиш", за да прекрачи технологията "Кинект" територии отвъд игрите.

"Кинект" може да усеща цялото ви тяло за взаимодействие с устройството, но това е само малка част от възможностите на технологията - обяснява Шарам Изади от изследователския център на "Майкрософт" в Кеймбридж, Великобритания. - Освен компютрите има още много сценарии, където подобно взаимодействие с потребителя може да доведе до истинска мощна промяна."

Израелската фирма "ПраймСенс", която разработи чипа, захранващ двигателно-сензорната част на "Кинект", сега продава изделие, което има същия хардуер като устройството на "Майкрософт". Ако се свърже с обикновен компютър, то може да постигне същия ефект като "Кинект".

Компанията "Епъл" също е регистрирала патенти за безконтактно прехвърляне на информация от едно устройство на друго, например от таблета върху екрана на вашия телевизор.

"Куалком", друг електронен гигант, неотдавна купи малката канадска фирма "ДжесчърТек". Тя разработва три устройства - таблети, включително електронни четци, смартфони и телевизори, и използва комбинация от камери и ултразвук. Ултразвуковите датчици са за контрол на жестовете от близко разстояние, те хващат движенията с помощта на микрофони вместо чрез оптична камера, обяснява директорът по технологиите на "Куалком" Франсис Mакдъгал.

"Кинект" не може да следи движения близо до устройството. Проектиран е за разстояния над 50 см, това е чудесно за телевизори, но не е толкова добре за таблети и смартфони - казва Макдъгал. - "Куалком" използва множество аудиосензори - микрофони, в телефоните, за да изолира местоположението на гласа в 3D пространство, докато филтрира всичко останало. Тази техника изисква изключително малко енергия и позволява следене на ръката на разстояние 15 см от телефона."

Представете си, че докато шофирате, на задната седалка детето ви гледа филм по таблета. Вие не бива да отклонявате вниманието си от пътя, но само чрез жест близо до таблета ще може да му дадете пауза или да го изключите. "Такива възможности са безкрайни", казва Франсис Макдъгал.

"ДжесчърТек" се е заела с уникална технология за управлението на телевизорите. Работим върху метод за идентифициране по лицето, който позволява разпознаване на всеки член на семейството и ще превърне потребителския интерфейс в част от следващото поколение интелигентна телевизия, уточнява Макдъгал.

За да се постигне това, фирмата се е насочила към оптични решения, подобни на тези, използвани от XTR3D. Две стандартни 2D камери близо една до друга и в някои случаи стереоустройство изчисляват местоположението на всеки в 3D пространството.

Както и да работят по въпроса фирмите от цял свят - с обикновени или инфрачервени камери или с ултразвукови сензори, едно е сигурно, казва Франсис Макдъгал: "Всички определено се интересуват от жестовете."

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Проф. Рачев каза какво време ни очаква до края на месеца
DJ Marten за "Луда по тебе" и Джокович: Оказа ce, че се намирам н...
Какво ще е времето днес?
DJ Мартен не пускал чалга? Камелия не може, но Андреа може
Дичо се завърна не къде да е, а в D2
Стоичков показа, че е перфектен играч и с по-малки топки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).