Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Безплатно приложение дешифрира мяукането на котките
Автор: Екип Varna24.bg 22:35 / 24.10.2024Коментари (0)211
© Фокус
Понякога това, което иска моята седемгодишна котка Офелия, е очевидно. Начинът, по който мяука пред празната си купа за храна, когато е време за вечеря, ясно показва, че тя е изложена на риск от неизбежен глад. Друг път обаче нейните вокализации са пълна мистерия.

Сергей Дрейзън и Марк Бойс, компютърни учени в Akvelon, компания за софтуерно инженерство, базирана в Белвю, Вашингтон, казват, че могат да помогнат. Дуото е мозъкът зад приложението MeowTalk, което има за цел да "даде на собствениците на котки най-добрите налични инструменти“ за тълкуване на нуждите на техните домашни любимци.

"Котките имат речник“, казва Дрейзън. "И определено ще разбирате котката си по-добре, ако обръщате внимание.“

Безплатното приложение записва мяукането на вашата котка и го превежда в малък набор от фрази, като "Раздразнен съм!“ и "Нахрани ме!“ Потребителите могат да оценят точността на преводите на MeowTalk, което допълнително усъвършенства компютърния модел, предаде nationalgeographic.bg. Стартирало през ноември 2020 г., приложението е изтеглено над 20 милиона пъти и програмата е анализирала над един милиард мяукания до момента.

Приложението е част от разширяващ се набор от технологии, предназначени да ни помогнат да общуваме с нашите космати приятели. Друго подобно е FluentPet, което обучава вашия домашен любимец да натиска бутони, за да съобщи нужда; например котка може да се научи да натиска бутон, който казва думата "игра“.

Котешкият бихейвиърист и експерт по комуникации Шарлот дьо Музон не е убедена в точността на тези продукти, но казва, че укрепването на връзката ви с вашата котка винаги е разумна цел.

"Ако хората играят с [приложението MeowTalk], може би ще станат по-внимателни към своите котки“, казва дьо Музон от Уиверситета “Париж (X) Нантер".

Мяукането на котката

Домашните котки използват всичките пет сетива, за да общуват със своите събратя от рода на котките. Ароматите в урината и козината показват здравето, пола и предразположеността на котката към чифтосване. Езикът на тялото предава настроението: настръхналата козина и извитият гръб сигнализират за страх, докато обърнатите напред уши и люлеещата се опашка означават удовлетворение и интерес.

Гласовата комуникация между котките, от друга страна, се ограничава най-вече до съскане и ръмжене за установяване на територии и разрешаване на спорове.

Трябва да се отбележи, че възрастните котки не мяукат една на друга - това е вокализация, запазена за хората.

"Тези звуци са еволюирали, за да служат на много функционална цел и не са сложни“, казва Дженифър Вонк, психолог от Оукландския университет в Мичиган. "Просто може да не сме толкова умели да разчитаме техните знаци, колкото те да разпознават нашите.“

Например, в проучване от 2023 г., дьо Музон и колеги установяват, че много собственици не знаят кога котката им е нещастна. Да вземем мъркането - докато котките често мъркат, когато се чувстват добре, те могат да мъркат и когато се чувстват неудобно или изпитват болка.

Любопитството подхранва приложението

Когато Бойс и Дрейзън търсят данни, за да обучат новото си приложение, те се натъкват на изследване от 2019 г., което разкрива, че котешкото мяукане съдържа определени общи характеристики.

След това авторите на изследването създават компютърна програма, за да анализират аудиозаписи на 21 възрастни котки, мяукащи в три сценария: чакане за храна, разресване на козината и самота в непозната среда.

Всеки сценарий води до специфичен тип мяукане, което компютърният анализ може да класифицира.

Създателите на MeowTalk използват тези аудиозаписи на десетки хиляди мяукания, за да разработят своите компютърни модели, които се захранват от изкуствен интелект.

И това сработва: Проучване от 2021 г. установява, че MeowTalk може да класифицира девет котешки "фрази“ с 90% точност.

Обичам те… Не те обичам?

Въпреки това и Дрейзън, и Бойс подчертават, че програмата с изкуствен интелект не е перфектна – Вонк и дьо Музон са съгласни.

Опитът с MeowTalk на всеки от учените е с различни резултати; приложението превежда мяукане на една от котките на дьо Музон като "обичам те“, което в конкретната ситуация изглеждало неточно, казва тя.

Хората са много по-умели в разбирането на котките си, когато могат едновременно да ги виждат и чуват, казва дьо Музон.

В крайна сметка винаги ще има моменти, когато мяукането на вашата котка просто няма смисъл – и това е добре. "Комуникацията е процес на съвместно обучение между всяка котка и нейното човешко семейство“, казва тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изкуствен интелект
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Лека атлетика
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: