Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бихте ли яли произведена в лаборатория храна? Възможно е да се появят подобни продукти
Автор: Екип Varna24.bg 22:07 / 11.03.2025Коментари (0)439
©
Някога като част от научно-фантастичните романи, храната, отглеждана в лаборатория, може да бъде одобрена за консумация от човека в Обединеното кралство в рамките на две години, пишат SkyNews.

Компаниите в Обединеното кралство вече произвеждат кюфтета, животински мазнини и други храни в лаборатории, но се оплакаха от трудностите при получаването им на одобрение от Агенцията за хранителни стандарти (FSA).

Сега обаче правителственият отдел обяви, че екип от учени и регулаторни експерти ще започне да събира "строги научни доказателства" за продуктите и как са направени.

FSA добави, че се е ангажирала да завърши "пълна оценка на безопасността“ на две лабораторно произведени храни, което ще им позволи да бъдат продавани в Обединеното кралство през следващите две години.

Как се правят колбасите



Храните, като бургери, пържоли, колбаси и сьомга, са разработени от малки животински клетки от учени, работещи в химически заводи.

Те са известни като клетъчно култивирани продукти (CCP) и се произвеждат без използване на традиционни методи на отглеждане, като например отглеждане на добитък.

Следователно месото, отглеждано в лаборатория, има силни екологични качества, тъй като производството му не изисква огромни количества земя и емисиите на парникови газове, произтичащи от животновъдството, са намалени.

Съобщава се също, че учените са предложили промяна на хранителното съдържание на клетъчно култивирано месо, така че то да бъде по-здравословно от животинския продукт.

Страховете на фермерите

Някои обаче казват, че развитието на CCP бележи още едно отдалечаване от естествените храни във време, когато вече има загриженост относно консумацията на ултра-преработени храни.

А някои животновъди се опасяват, че лабораторно отгледаното месо представлява още една заплаха за прехраната им.

Сингапур, Израел и някои части на САЩ са одобрили култивирано месо за консумация от човека, но Обединеното кралство досега го е разрешавало само в храната за домашни любимци .

Това е така, въпреки че Обединеното кралство е един от лидерите в областта на производството на CCP.

Обявявайки своята "пионерска програма за клетъчно култивирани продукти" в понеделник, FSA каза, че осем компании, които произвеждат лабораторно отгледани храни, ще бъдат включени в програмата.

Hoxton Farms, Roslin Technologies и Uncommon са трите базирани в Обединеното кралство компании, които ще вземат участие.

Другите пет са BlueNalu от САЩ, Mosa Meat от Холандия, Gourmey и Vital Meat от Франция и Vow от Австралия.

Зеленчуците също могат да се произвеждат в лаборатория чрез клетъчно култивиране, но компаниите, участващи в програмата, се фокусират или върху месо, или върху морски дарове.

Програмата на FSA идва месеци след като агенцията за иновации на Обединеното кралство, UKRI, отдели £15 милиона на новосформирания Национален алтернативен протеинов иновационен център (NAPIC) през август.

През 2023 г. климатичният репортер на Sky News Виктория Сийбрук – самопризнала се като "лоша вегетарианка“ – подписа отказ от отговорност да опита свински кюфтета, произведени в лаборатория от базираната в Оксфорд стартираща компания Ivy Farm.

Тя се интересуваше дали месото, култивирано в клетки, би осигурило добра алтернатива на понякога да се отдадете на истинското нещо.

След като изяде един от лабораторно отгледаните продукти, тя каза: "Култивираното кюфте има автентично хрупкава външност, отделя мазни сокове и се дъвче по същия начин като свинското. Мирише и на варено месо.

"Единствената разлика е, че нормалното кюфте има малко по-силен вкус, което може да се дължи на факта, че е малко по-голямо, така че е по-сочно.“

Коментирайки програмата, обявена днес, професор Робин Мей, главен научен съветник във FSA, каза, че "безопасните иновации“ са в основата ѝ.

"Като приоритизираме безопасността на потребителите и гарантираме, че новите храни, като CCP, са безопасни, можем да подкрепим растежа в иновативните сектори. Нашата цел е в крайна сметка да предоставим на потребителите по-широк избор от нови храни, като същевременно поддържаме най-високите стандарти за безопасност.“

Лорд Патрик Валънс, министър на науката, каза: "Подкрепяйки безопасното развитие на клетъчно култивирани продукти, ние даваме увереност на бизнеса за иновации и ускоряваме позицията на Обединеното кралство като глобален лидер в устойчивото производство на храни.

"Тази работа не само ще помогне за пускането на нови продукти на пазара по-бързо, но ще засили доверието на потребителите, подкрепяйки нашия план за промяна и създавайки нови икономически възможности в цялата страна.“

Джим Мелън, изпълнителен председател на Agronomics, компания, която инвестира във фирми, които произвеждат клетъчно култивирана храна, каза: "Страхотно е да видим как Обединеното кралство прави още една положителна стъпка напред в превръщането си в лидер в сектора на клетъчно култивиране... Въпреки това (програмата) ще се счита за успешна само ако FSA също получи подкрепата и финансирането, за да завърши своите оценки в по-бързи срокове.

"Без тази скорост рискува да загуби при създаването на конкурентна местна индустрия, която може да задвижи икономически растеж с ниски въглеродни емисии, да повиши продоволствената сигурност и да гарантира, че Обединеното кралство ще стане лидер в хранително-вкусовата промишленост с нетно нула.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Столичен общински съвет 2024-2028г.
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а (32) 27%
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а (8) 7%
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а (17) 14%
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а (62) 52%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: