Бил ли е Атила българин?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:57 / 26.06.2024
806
Напоследък нашумя тезата, че хунският вожд Атила е бил българин и че ние сме потомци на древния арийски народ?

Светлина по тези въпроси дава в подкаста на "Българска история" известният историк и пловдивчанин Тодор Чобанов.

"Факт е, че българите сме единственият народ в Европа, който пряко и недвусмислено, още в ранното Средновековие, изявява своята връзка с Атила. Това става посредством една генеалогия, списък на българските владетели, който в науката е наречен "Именник на българските ханове". Той, за съжаление, е запазен само в много късни преписи. Несъмнен факт е, че всички византийски извори от V-VI век свързват българите с хуните и по-конкретно с отделни техни водачи като легендарния Иртак"

"При всички случаи може да кажем, че Именникът ни показва ако не друго, то категоричната претенция за свързаност на българските ни владетели с държавата на Атила и хуните."

"За съжаление и до днес все още не знаем истинското име на Атила. Това е негов германски прякор, който буквално означава на старогермански "бащицата". Това е нещо много обичайно за онази епоха - върховният водач да бъде наричан на галено по този начин. Това и в славянските езици е присъщо и разпространено. Никой исторически извор не казва как се е казвал. В световната наука е популярна тезата, че Авитохол, който е споменат в Именника на българските владетели, чието име буквално означава "син на сърната", е самият Атила"

"Дали Атила е бил етнически свързан с прабългарските племена ние никога няма да разберем, докато не намерим неговия гроб и не секвенираме неговото ДНК. Това, което може да кажем, категорично на базата на фактите, е че некрополите, разкопани в последните години край езерото Балатон, където се е намирал неговият стан и дворец, ни дават несъмнена картина на присъствие на древните българи сред племената на Атила."

"Така че може да кажем, че Атила е тясно политически тясно с древната българска история. А дали неговите баща, майка и роднини са били част от прабългарските племена, ние ще знаем, само когато намерим неговия гроб. Никога не бива да се забравя, че в онази епоха, аристокрацията е полиетнична и смесена, династичните бракове са нещо обичайно. Атила най-вероятно е бил резултат от сложни династични взаимоотношения на различни управляващи родове. Не е изключено част от неговите роднини да са били именно някои от аристократите на древните български племена. "

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Мартин Трошанов: Българската фантастика претърпява рененсанс, чит...
Кристина Костова коментира основната идея за създаване на шрифт з...
Мая Бежанска: Мастър класът "Играй с нас" е за всеки, който има л...
Meteo Bulgaria: Мощна буря удря България до часове, има опасност ...
Георги Караманев: Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при ...
Нов регламент за бутилките с капачки, които не се отделят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).