Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ботаническата в Балчик поддържа връзка с над 200 градини
Автор: Екип Varna24.bg 11:54 / 14.01.2011Коментари (0)774
©
Ботаническата градина в Балчик поддържа връзка с над 200 градини от цял свят, като например Перу, Бразилия, Нова Зеландия и други. Това разказа ръководителят на градината Ина Манчева.

Традицията на обмен на информация, семена и вегетативен материал датира повече от 60 години за Ботаническата градина в Балчик и всъщност това е един от основните начини за развиване на дейността и обогатяването на градината, подчерта Ина Манчева. Съвсем наскоро са получени семена и вегетативен размножителен материал от Израел. Материалът е за кактуси и сукуленти, за които източната страна предлага естествена среда. Като видово разнообразие кактусите и сукулентите в Ботаническата градина в Балчик наброяват около 1500. Любителите на кактусите могат да се порадват на над 800 вида, а на сукулентите - на над 900 вида. Преди години е започнало оформянето и на колекция от зимоустойчиви кактуси, които могат да издържат на температури от минус 20 до минус 25 градуса. 

Отново необичайно топлото време за този период на годината както беше в края на миналата, създава предпоставки при евентуално рязко застудяване за измръзване на някои растителни видове. Дори ако топлото време се задържи, е възможно при някои растения да започне вегетацията и да изпревари пролетта. Изцяло сме зависими от прищевките на времето, сподели Ина Манчева и уточни, че точни прогнози кога един вид цветя ще цъфнат не може да се направи. 

В момента тече работа по изработката на разсад на летните растения в градината. В период на цъфтеж са орхидеите и бромелиите, които изискват повече внимание и грижи. Останалите растения са в покой. Първите пролетни цветя, които ще зарадват посетителите на Ботаническата градина в Балчик, са кокичетата, кукуряците и минзухарите. При меко време е възможно още в края на февруари или началото на март да цъфнат и ранните лалета. Вече трета година градината подготвя вълнуваща колекция от 15 групи лалета - градински и ботанически. Тази година акцент ще бъдат 10 сорта от разновидността "Мултифлора". При него от една луковица израстват няколко цветоносни стъбълца и се образува нещо като букетче. Тези лалета са средно-ранно цъфтящи и при нормална зима е възможно да разцъфтят в средата на април. До края на месец май в Ботаническата градина на Балчик ще има лалета за радост на техните почитатели и въобще на любителите на цветята.


Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Икономическа криза
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: