Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ботаническата в Балчик поддържа връзка с над 200 градини
Автор: Екип Varna24.bg 11:54 / 14.01.2011Коментари (0)774
©
Ботаническата градина в Балчик поддържа връзка с над 200 градини от цял свят, като например Перу, Бразилия, Нова Зеландия и други. Това разказа ръководителят на градината Ина Манчева.

Традицията на обмен на информация, семена и вегетативен материал датира повече от 60 години за Ботаническата градина в Балчик и всъщност това е един от основните начини за развиване на дейността и обогатяването на градината, подчерта Ина Манчева. Съвсем наскоро са получени семена и вегетативен размножителен материал от Израел. Материалът е за кактуси и сукуленти, за които източната страна предлага естествена среда. Като видово разнообразие кактусите и сукулентите в Ботаническата градина в Балчик наброяват около 1500. Любителите на кактусите могат да се порадват на над 800 вида, а на сукулентите - на над 900 вида. Преди години е започнало оформянето и на колекция от зимоустойчиви кактуси, които могат да издържат на температури от минус 20 до минус 25 градуса. 

Отново необичайно топлото време за този период на годината както беше в края на миналата, създава предпоставки при евентуално рязко застудяване за измръзване на някои растителни видове. Дори ако топлото време се задържи, е възможно при някои растения да започне вегетацията и да изпревари пролетта. Изцяло сме зависими от прищевките на времето, сподели Ина Манчева и уточни, че точни прогнози кога един вид цветя ще цъфнат не може да се направи. 

В момента тече работа по изработката на разсад на летните растения в градината. В период на цъфтеж са орхидеите и бромелиите, които изискват повече внимание и грижи. Останалите растения са в покой. Първите пролетни цветя, които ще зарадват посетителите на Ботаническата градина в Балчик, са кокичетата, кукуряците и минзухарите. При меко време е възможно още в края на февруари или началото на март да цъфнат и ранните лалета. Вече трета година градината подготвя вълнуваща колекция от 15 групи лалета - градински и ботанически. Тази година акцент ще бъдат 10 сорта от разновидността "Мултифлора". При него от една луковица израстват няколко цветоносни стъбълца и се образува нещо като букетче. Тези лалета са средно-ранно цъфтящи и при нормална зима е възможно да разцъфтят в средата на април. До края на месец май в Ботаническата градина на Балчик ще има лалета за радост на техните почитатели и въобще на любителите на цветята.


Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: