Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Българи и британци изследват застрашен вид край Шабла
Автор: Екип Varna24.bg 10:09 / 06.01.2011Коментари (0)714
© Varna24.bg
Уникален за страната ни научен експеримент започва от днес в Шабла. Това съобщи Марина Георгиева, която отговаря за комуникациите с обществеността в рамките на предстоящите дейности.

Български и британски орнитолози ще улавят зимуващите в района на двете езера - Дуранкулашко и Шабленско, червеногуши гъски, ще ги опръстеняват и ще прикачват на гърбовете на птиците малки сателитни предаватели.

Целта е да се събере научна информация за начина, по който птиците пребивават в района през зимните месеци. Червеногушата гъска е застрашен в световен мащаб вид и подобни дейности биха могли да подпомогнат вземането на адекватни мерки за опазването на птиците.

В дейностите за опазване на популацията на червеногушата гъска съвместно ще работят Българското дружество за защита на птиците, земеделските стопани от шабленското село Крапец, Ловно-рибарското сдружение в Шабла и две престижни международни организации във Великобритания - Тръст за дивите птици и влажните зони и Кралското дружество за защита на птиците.

Предстои проучване на местата за хранене, изработване на мерки за осигуряване на регулиран достъп до водоемите, отваряне на нови места за риболов, монтиране на камери, изграждане на наблюдателни кули и създаване на патрулни екипи срещу бракониери.

Между 80 и 90% от световната популация от червеногуши гъски зимуват край Шабленското и Дуранкулашкото езеро, а видът е застрашен от изчезване. Необходимо е да бъдат създадени условия за намаляване смъртността и безпокойството върху червеногушата гъска и щадящо за нея управление на земеделските земи. Това е свързано с намиране на баланс между управлението на земеделските земи и опазването на птичия вид. Затова голям обем от мероприятия са насочени към работа с фермерите за пилотно тестване на компенсаторна схема за евeнтуални щети, причинени от червеногушата гъска.

След това механизмът ще бъде предложен на Министерството на земеделието за включване в Общата селскостопанска политика след 2013 година. Предвидени са информационни кампании и семинари за земеделски производители с теми възможностите на Програмата за развитие на селските райони.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Природни стихии
Войната в Украйна
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: