Българи съхраняват традицията на Баба Марта по света

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
08:44 / 01.03.2011
5969
Дървета мартеници греят днес за празника на Баба Марта в различни градове по света. Инициативата за създаването им е на Проект Мартеница - неформално сдружение на български емигранти, които отправиха предизвикателство към сънародниците си по света да разпространят древната традиция на мартеничките по всички континенти, съобщават организаторите. Целта на проекта е създаване на положителен имидж на България, имидж свързван с култура и традиции, както и възпитаване на младото поколение български емигранти в духа на традиционните български ценности.
Идеята за украсяване на дървета като мартеници е на българския художник от Стара Загора Мариян Миланов, който от 1992-ра година декорира дървета за първи март в централните части на големите български градове. Неговото дърво мартеница във Варна запалва искрата на вдъховението за разпространение на новата българска традиция по света.

Проект Мартеница в чужбина стартира в Бризбън - столицата на австралийския щат Куинсланд, където Асоциацията на българите в Куинсланд получава разрешение и подкрепа лично от кмета на двумилионния град Кембъл Нюман. Дървото Мартеница краси централния бризбънски площад "Крал Джордж", а през целия ден танцьорки от българската фолклорна група "Хоро" ще раздават мартенички на минувачите.

На електронната страница на Проект Мартеница ежедневно се добавят снимки и информация на няколко езика за българската мартеница, както и за други първомартенски обичаи в съседни на България страни - Румъния, Гърция, Молдова, Македония и Албания. Обявен е и международен конкурс на тема: "Дърво Мартеница в моя град", в който могат да се включат участници от цял свят.

Амбицията на създателите на проекта е да съберат на електронната страница на Проект Мартеница статии и снимки, видео и аудио материали, които да послужат за база за създаване на документален филм за австралийската телевизия SBS и българската национална телевизия за древните обичаи свързани с мартениците и съвременните им измерения, с надеждата, че филмът ще ускори разпространението на традицията и утвърждаването на положителния имидж на България по света.

В подготовката за създаване на Дърво Мартеница се включва и вторият по големина град на Нова Зеландия - Крайстчърч. За съжаление разрушителното земетресение, което порази града само седмица преди първи март не позволи проектът да се осъществи. Но българите в тежко пострадалия град не са изоставили намеренията си и се заканват все пак да украсят и поднесат Дървото Мартеница като дар на своите съграждани, като въплъщение на волята за живот и пожелания за бързо възстановяване веднага щом започне възстановяването на града.

Въпреки трагедията на Крайстчърч Нова Зеландия все пак се кичи със свое дърво мартеница. Организацията на българите в Окланд, най-големият град на страната декорира дърво в Марлбъро Парк, в северната част на града, точно до сградата на българското неделно училище. Работилница за мартенички учи най-малките членове на общността как да съхраняват и практикуват българските обичаи.

Само три дни преди денят на Баба Марта друг световен град получи разрешение да украси дърво в червените и бели пискюли на българската мартеница. В двора на Политехническия Институт в Макао грее в бяло и червено украсеното от малката българска група дърво. Брошурите с информация за празника и символиката на пресуканите червени и бели нишки са на два езика - английски и китайски.

Разбира се, не остават назад и българските градове - Трявна украси свое мартеническо дърво пред социалния дом в града, за да посрещне в бяло и червено месеца на пролетта. А учениците от девети клас на Професионалната Гимназия по Приложни Изкуства в Смолян подаряват на съгражданите си радостно настроение и вдъхновение, украсявайки дърво в двора на гимназията с обагрени от тях самите материали.

Инициативата на Проект Мартеница получава топла подкрепа от българите в цял свят. Много градове в Америка, Африка, Азия и Европа се заричат да се включат догодина с повече и още по-красиви дървета мартеници за празника на Баба Марта.

Проект Мартеница има също група в известна социална мрежа, в която можете да се включите, за да следите отблизо динамиката на събитията.


Виж коментарите (3)

Още по темата (13):
02.03.2011 Третокласници дариха областния управител с мартеница гигант
01.03.2011 Търговци: Варненци купуват от най-евтините мартенички
01.03.2011 Операция "Баба Марта" в Европейския парламент
01.03.2011 Трабант мартеница е гордостта на варненец
01.03.2011 Пътнищите на Летище Варна получиха мартеници
01.03.2011 Деца ще подарят мартеници на Данчо Симеонов
Още новини от Любопитни новини:
Камелия: Чалгата е поведение, а попфолкът не може да бъде изкорен...
Могат ли имитиращите млечни продукти да навредят на здравето ни?
Първи подробности за новата голяма находка от Хераклея Синтика
Най-големият фестивал за независима музика избра своята песен за ...
Кои са храните, които благоприятстват мозъчната функция
Мария Василева: Изложбата на Константин Златев "Peace by peace" и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).