Българин променя Холивуд, създаде визуалните ефекти в "Матрицата"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:01 / 01.10.2023
1021
Всички сме чували за холивудския хит "Матрицата". Това е един от най-популярните филми в историята на киното, известен най-вече със своите впечатляващи визуални ефекти. Въпреки тази грандиозна популярност, малко българи знаят, че зад реализацията му стои наш сънародник - Георги Боршуков, експерта по специални ефекти в киното.

Той е роден през 70-те години на миналия век. Завършва Софийската математическа гимназия, след което продължава образованието си в чужбина. По време на обучението в чужбина Боршуков е един от създателите на филма "Кампанили", който представлява пробив в технологиите на изобразяване на истински модел в компютърно изображение, пише Българска история.

Предвид мащаба на това откритие в сферата на филмопроизводството, не е изненадващо за никого, че Георги е забелязан от водеща американска филмова компания. Така, през есента на 1997 г., е поканен да стане част от екипа на отличения с награда Оскар "В какво се превръщат мечтите" с участието на актьора Робин Уилямс.

Ефектите, използвани в този филм, завладяват зрителите и се възприемат като изключително ценни от индустрията. Те се превръщат в основен атрибут именно на "Матрицата".

Технологията, разработена от Боршуков, прави възможна култовата сцена, в която агент Смит и Нео водят зрелищна престрелка във въздуха. Специалните ефекти се превръщат в символ на "Матрицата". Филмът започва да се отъждествява с визуалните си характеристики. Затова създаването на втората и третата част е немислимо без тях. Така Георги Боршуков отново работи със създателите на хитовата лента и чрез уменията си допринася за излизането на "Матрицата: Презареждане" и "Матрицата: Революции".

Участието на българина в създаването на някои от най-емблематичните продукции на големия екран не спира до тук. Той също е главно действащо лице в екипа по визуалните ефекти към филмите "Мисията невъзможна", "Дълбока синева" и "Майкъл Джордан на макс". 

През 1999 г., "Матрицата" е отличен с Оскар в категорията "Най-добри визуални ефекти". Това означава, че екипът на Георги Борушков спечелва на лентата най-голямото отличие в киното. 

Днес българинът живее и работи в Щатите, където е главен технически ръководител за голяма компания. Настоящата му дейност цели да усъвършенства процеса на онлайн пазаруване, като позволява на клиента да създаде и пробва във виртуален вариант продуктите преди да ги закупи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5897):
03.07.2024 Мъжът на Роксана я спасил от фалит
02.07.2024 Честит рожден ден, Барби! Марго Роби празнува днес
02.07.2024 По-добре не закусвайте банани
01.07.2024 Диляна Попова го играе амазонка на "Острова на стоте гривни"
27.06.2024 Сузанита с ужасяващо признание, станала жертва на наркотиците, направила и опит за самоубийство
24.06.2024 Певицата Тони: Много ми се иска телевизия ММ отново да се разгърне по начин, по който ние я познавахме
Още новини от Любопитни новини:
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Миската Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Рафи проговори за загубата на баща си
Избраха новия Ерген, след като Мастагарков отново отказа на bTV
Астроложката Венета Матева: Вселената сбъдва мечтите ни идните 21...
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).