Царевицата по морето - директно от кочана или в салата, какво се случва с тялото ни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:32 / 05.07.2023
3500
Дали ще я консумираме директно от кочана, ще я сложим в салатата или пък ще си направим пуканки, царевицата безспорно е вкусна храна, към която често посягаме през летния сезон. Тя съдържа важни хранителни вещества. От един средно голям кочан, например, може да получим приблизително 4,7 гр протеини, 1,9 гр мазнини, 26,7 гр въглехидрати, 2,9 гр фибри и 8,9 гр захар. А калориите са около 123. Наред с тези основни вещества царевицата снабдява организма и с много витамини, минерали и растителни съединения.

Но какво точно се случва с тялото ни, когато хапваме популярната зърнена култура и има ли нежелани странични ефекти?

Минерали

Традиционната жълта царевица, която е и сред най-разпространения вид, съдържа калий - минерал, който помага за понижаване на кръвното налягане, поддържа здрави костите и предотвратява появата на камъни в бъбреците.

Витамини от група В

Царевицата е с високо съдържание на витамин В6 и В9 - които играят важна роля за енергийния метаболизъм, поддържането на нервната система, когнитивните функции.

Макар и в по-малки количества, се среща и пантотенова киселина или витамин В5, както и ниацин, известен още като В3.

Антиоксиданти

Наситеният светъл цвят царевица се дължи на съединенията лутеин и зеаксантин. Те имат решаващо значение за здравето на очите. Според доклад, публикуван в Nutrients, тези съединения са основните пигменти, които се намират в ретината и са необходими за защита на очите от синята светлина, както и помагат при проблеми, свързани с възрастта като катаракта и макулна дегенерация.

Усещане за ситост

Ако се нуждаем от здравословна закуска, която да ни държи сити до следващото хранене, винаги можете да посегнем към царевицата. Особено към пуканките, с високото си съдържание на фибри и ниско на калории. С най-много ползи, разбира се, са домашно приготвените.

Редица изследвания също подкрепят пуканките като здравословна закуска. Според списание Antioxidants те запазват растителните съединения и полезни антиоксиданти, които се съдържат в суровата царевица.

Негативи

Все пак, наред с ползите на зърнената култура за тялото, тя може да има и известни негативни влияния. Така например при хора, страдащи от синдром на раздразнените черва - неприятно разстройство, което засяга стомашно-чревния тракт - могат да бъдат пряко повлияни от царевицата. Установено е, че тя действително предизвиква и влошава симптомите.

Царевичният сироп пък може да повиши нивата на възпаление. Често той съдържа голямо количество фруктоза и е доказано, че допринася за хронични заболявания като диабет, чернодробни и сърдечни болести.

А царевичното олио е с високо ниво на полиненаситени масла, които са склонни да повишават възпалителните маркери в сравнение с мононенаситените масла, информират от Eat This, Not That.

Виж коментарите (1)

Още по темата (1242):
01.07.2024 Може ли с куче на плажа: Варненци се хванаха за гушите
05.02.2024 Колко ще поскъпне сянката на плажа това лято?
30.11.2023 Кои туристически дестинации у нас са предпочетени от европейските туристи
23.11.2023 Гърците поставиха рекорд
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от нашето Черноморие: 14 октомври, 14:40
часа
Още новини от Любопитни новини:
Деси Слава сложи край окончателно
Влади Карамфилов: Красимир Горсов вероятно отново играе комар, то...
Най-дългият трамвай в света направи своя дебют
Лекар: Тази напитка има широк спектър от ползи, включително пониж...
"Обърнете се към любовта, а не към страха": Коледното писмо на Ке...
Махат водещите на "Преди обед"?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).