"Час пик" в околоземна орбита: Поставен е нов световен рекорд за най-много хора в Космоса

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:55 / 13.09.2024
1261
Поставен е нов световен рекорд с 19 човека в околоземна орбита по едно и също време и в момента там е "час пик", пише IFLScience.

С пристигането на трима пилоти на Международната космическа станция (МКС), както и с изцяло гражданската мисия Polaris Dawn, в момента в орбита около Земята се намират общо 19 души - това е нов световен рекорд.

Един американски астронавт и двама руски космонавти - Дон Петит, Алексей Овчинин и Иван Вагнер - се присъединяват към деветима други, които в момента се намират на борда на МКС: Матю Доминик, Майкъл Барат, Жанет Епс, Александър Гребенкин, Олег Кононенко, Трейси Колдуел Дайсън, Николай Чуб и двамата астронавти, които се радват на продължителен престой- Буч Уилмор и Суни Уилямс.

На друго място в орбита, на борда на китайската космическа станция Tiangong се намират трима "тайконавти" - Йе Гуанфу, Ли Кон и Ли Гуансу.

В орбита са и четирима цивилни - Джаред Айзъкман, Скот Поти, Сара Гилис и Анна Менон, които участват в мисията на SpaceX и вчера (12 септември) осъществиха първата в историята частна космическа разходка.

С общо 19 души сега се подобрява предишния рекорд за най-много хора в орбитата на Земята по едно и също време. Този рекорд е поставен миналата година през май 2023 г., когато в орбита са били 17 души, включително астронавтът Франк Рубио, който също е бил на непланиран продължителен престой.

Имайте предвид, че сегашният епизод не е рекордът за най-голям брой хора в Космоса (всичко зависи от донякъде мъгляви определения на "Космоса"). При използване на американското определение за пространство от 80 км (50 мили) този рекорд е счупен през май 2023 г., когато в Космоса са били общо 20 души.

Това включва екипи на МКС и космическата станция Tiangong, както и две частни суборбитални космически начинания на Virgin и Axiom Space. Суборбиталните полети не са в орбита около Земята. Вместо това те следват криволинейна траектория, която достига до "ръба" на Космоса и след това пада обратно на Земята.

Но да се върнем към септември 2024 г. Настоящата мисия Polaris Dawn е особено нова и вълнуваща.

Прелитането в космическия кораб Crew Dragon е най-далечното разстояние от Земята, на което е летяло превозно средство с екипаж от епохата на програмата "Аполо" през 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Джилис и Менон печелят и рекорда за най-далечно разстояние, на което жена е летяла от Земята.

На 12 септември мисията Polaris Dawn влезе в още по-голяма история, като проведе първата космическа разходка, опитвана някога от частни лица, използвайки новоразработените скафандри на SpaceX.

Виж коментарите (0)

Още по темата (24):
15.09.2024 Екипажът на Polaris Dawn се завърна на Земята след първата частна разходка в Космоса
12.09.2024 "Какъв идеален свят": Първата частна разходка в космоса е успешна
03.09.2024 Астероид с размера на две футболни игрища се приближава до Земята през септември
09.08.2024 Съзвездие от сателити: Китай изстреля сателити, които ще се конкурират със Starlink на SpaceX
27.06.2024 SpaceX ще получи 843 милиона от НАСА, за да "унищожи" Международната космическа станция
15.06.2024 Мащабна слънчева буря удари Марс, НАСА засне "полярните сияния"
Още новини от Любопитни новини:
Проучване: Защо е важно да четем етикетите, известен подсладител ...
Диспенсерите за вода - развъдник на бактерии: Колко са опасни и к...
Нешка Робева: Извинете, г-н Джокович
Борислав Гуцанов за взривените пейджъри: Не може България да бъде...
Антибиотичната резистентност се увеличава: Какви са рисковете и л...
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).