Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Челюстта ви щрака, отидете на лекар
©
Тези щракащи или хрускащи звуци обаче могат да бъдат досадни или дори болезнени.

Защо челюстта щрака?

Може да има няколко причини, поради които челюстта ви щрака. Щракането може да се появи и поради преживян стрес, довел до мускулен спазъм. Причината може да бъде и предишна травма на челюстта.

Скърцането при дъвчене може да е следствие от неправилно лечение от зъболекар или ортодонт. Болестта може да възникне и поради обикновен кариес, който причинява нарушаване на функционирането на цялата темпорамандибуларна става.

При неправилно поставяне на пломбата може да се наруши симетрията, което води до едностранно натоварване на челюстта, разместване и в последствие болка и хрускане.

Лоши навици (като смучене на палец в детството, поставяне на ръка под бузата по време на сън), заболявания на УНГ органи, дихателни нарушения (аденоиди), бруксизъм, пародонтоза и др. също могат да доведат до изкривяване на захапката и придружаващи хрускане. 

При правилна захапка всички зъби на горната челюст, с изключение на резците, са по двойки с подобни зъби на долната челюст, а горните резци само леко се припокриват с долните.

Неправилната захапка може да причини не само скърцане в челюстта, но и да доведе до главоболие, недостатъчно дъвчене на храната, нарушения на преглъщането и дихателните функции.

Често срещани са чревните заболявания и пародонтозата. Непропорционалното натоварване на челюстите може да доведе до преждевременна загуба на зъби.

Какво означава щракане на челюстта?

Щракането на челюстта най-често показва дисфункция на темпорамандибуларната става. Класическите симптоми на тази патология засягат самите стави, ушите, главата, зъбите и лицето. Болка може да се появи в ушите, шията, главата или дъвкателните мускули.

Поради близостта на темпоромандибуларните стави до ушните миди, тяхното увреждане може да причини шум в ушите или дори загуба на слуха.

Щракането в долночелюстната става не е задължително придружено от болка. Звукът, произведен от това, може да бъде чут от другите.

Какво да направите, ако челюстта ви щрака?

В повечето случаи скърцането при движение на челюстта е причинено от неправилна захапка - вродена или придобита (поради например неправилно лечение). Коригирането на захапката и изправянето на зъбите е отделна област на стоматологията - ортодонтия.

Как ортодонтът може да ви помогне да коригирате захапката си

Методите за ортодонтско лечение се делят на подвижни и неснемаеми. Първите включват предпазители за уста  - универсални или индивидуални прозрачни пластини, носени на зъбите.

Термопластичните протектори за уста се накисват предварително в гореща вода и при поставяне следват точно формата на челюстта.

При по-значителни отклонения от нормата се използват скоби, от които най-ефективни и икономични са железните. Има и лингвални брекети, които се закрепват от вътрешната страна на зъбите и са напълно невидими.

Ако този вид щракане на челюстта се случва рядко, това може да е нормално. Но само ако кръвното Ви налягане е нормално.

Това обаче може да е симптом на определени заболявания, включително увреждане на ставния диск, дислокация, артрит, артроза и анкилоза.

Във всеки случай е необходимо да се провери функцията на щитовидната жлеза и нивата на кръвната захар.

Състоянието на челюстта е много важно за цялостното здраве на човек, така че ако забележите симптоми, свързани с щракане на челюстта, трябва да се консултирате с лекар и да се опитате да разрешите проблема на ранен етап./Zdrave.to.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Такситата в Пловдив с нови цени
Предложиха паметникът на Альоша да бъде махнат
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: