Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Червилото: Индикатор на кризата
©
Как да разберем дали икономиката е пред спад? Специалистите ще ви кажат да наблюдавате основни показатели като производителността, потреблението, лихвите, инфлацията, безработицата.

Но понякога отговорът може да е съвсем не толкова линеен. И буквално на устата ни. Поне според популярния "Индекс на червилото“.

Чували ли сте за него? Индексът на червилото гласи, че по време на икономически спад продажбите на артикули от т.нар. "достъпен лукс“ като червила, лак за нокти и парфюми, се увеличават. Това явление е теоретичен финансов индикатор, използван за прогнозиране на мечи пазар и рецесия. Теорията гласи, че в една икономика с мрачни перспективи потребителите ще ограничат харченето като цяло, но ще продължат да купуват червило, парфюм и други малки, достъпни луксозни стоки. Обобщено накратко - ако продажбите на червило растат, инвеститорите могат да очакват икономически спад.

Педседателят на Estee Lauder Леонард Лаудер създава Индекса на червилото по време на икономическия спад след 11 септември 2001 г. Той забелязал, че покупките на козметика, по-специално червила, е обратно пропорционална на ръста на икономиката. Защото при рецесия жените може и да заменят по-скъпите покупки с по-евтини, но все пак не се отказват от ново червило.

През 2001-ва икономиката на САЩ действително е разклатена от рецесия. Но Лаудър видял, че продажбите на червила нарастват. Така създава теорията, че продажбите на червило и растежът на икономиката са обратно пропорционални – т.е. с влошаването на икономиката продажбите на червило се подобряват. Наричат тази теория "Индексът на червилото“.

Ето и доказателствата - през есента на 2001 г. продажбите на червила в САЩ се увеличават с 11%. А по време на Голямата депресия през 30-те години на 20-и век продажбите на козметика като цяло са се увеличили с 25%, припомня CNN Business.

Въпреки че Лаудер има заслугата за създаването на този любопитен индекс, явлението му може да се проследи много по-назад. След Втората световна война модни къщи като Chanel, Dior, Yves Saint Laurent и Balenciaga се насочват към ново поколение жени, които желаят достъпен лукс. Те не могат да си позволят дизайнерска чанта или костюм, но могат да си купят по-евтини дизайнерски стоки като парфюми и козметика.

"Парфюмите и козметиката са нещо, което хората носят всеки ден“, обяснява този феномен Дийпти Нагулапали, специалист по поведенчески науки в J.P. Morgan Private Bank. "Защото когато големите неща са недостижими, си позволяваш малки неща., пише ecomomic.bg. 

През 2020 г., в разгара на икономическия спадq породен от COVID, главният изпълнителен директор на Estee Lauder Фабрицио Фреда казва, че Индексът на червилото е бил леко видоизменен. Защото дамите не носят червила - работят от вкъщи, а навън са с маски. Затова червилото е заменено с овлажняващ крем за тяло. "Но концепцията все още е същата и все още работи“, казва Фреда.

При висока инфлация и очаквания за повишаване на лихвените проценти закупуването на дом, нова кола или отиването на почивка може да е непосилно за много хора, но да си купиш червило на Dior за 30 долара не е разход, който сериозно да разклати бюджета. Плюс това, достъпните луксозни покупки могат да имат положително психологическо въздействие по време на стресови моменти – те могат да ви накарат да се почувствате и да изглеждате по-добре в период, белязан със стрес и безпокойство.

"Хората могат да понесат 10% увеличение на цената на нещо, което струва 10 долара, но не могат да понесат подобно повишение на цената на жилищата“, казва Джеф Крайслер, ръководител Поведенчески науки в J.P. Morgan Private Bank. "Когато инфлацията се покачва и портфейлите се затягат, вие искате да се почувствате по-добре.“

Както във всичко което ни заобикаля, така и в икономиката човешката природа играе огромна роля. Когато икономиката носи стрес, има смисъл да искате да се лекувате. И какъв по-добър начин от това с бляскаво червило или с дизайнерски парфюм? Може да не е най-рационалното бюджетно решение, но когато става въпрос за пари, рационалното мислене често липсва. Хората, поради самата си природа, често вземат емоционални и нерационални решения. Включително и такива, свързани с парите. В крайна сметка шопинг терапията е реален феномен. А минималните удоволствия имат и минимална вреда за потребителите.

"Тревожете се за големите неща“, казва Крайслер. "Не се притеснявайте за дребните неща и проверявайте за средните неща.“

Дали днес "Индексът на червилото" ни дава насоки за предстоящи трудни времена за икономиката?

Възможно е, показват данните. Наскоро една от най-големите компании за търговия с козметика Sephora обяви година с рекордни продажби, а данните от групата за потребителски изследвания Circana показват, че ръстът на премиум козметиката изпреварва този на масовата бюджетна козметика, съответно с 9% и 2% през първото тримесечие на 2024 г.

За същия период на 2024 г. LVMH (френският конгломерат за висококачествени стоки, част от който са марки като Chanel и Sephora) отбелязва 7% ръст на приходите от продажби от парфюми и козметика спрямо същото тримесечие на предходната година.

Създателите на любопитния индекс Estee Lauder също отчитат добро начало на 2024 г. – 8% ръст в продажбите на продукти за грижа за кожата и запазване на продажбите на грим и парфюми.

Това все още може да не е доказателство за предстоящ спад на икономиката, но със сигурност е тенденция, която е интересно да се следи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Национална баскетболна лига сезон 2024/2025
Катастрофи в България
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (464) 14%
Добре, но можеше и по-добре (451) 14%
Не се справи (634) 19%
Пълна трагедия (1746) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: