Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Честваме Св. Силвестър, народът почита впрегатния добитък
Автор: Екип Varna24.bg 11:15 / 02.01.2012Коментари (3)784
©
На 2 януари Православната църква чества Свети Силвестър, папа Римски. Също днес църквата прославя Преподобни Серафим Саровски Чудотворец.

Свети Силвестър е управлявал цели 21 години римската църква и е покръстил самия император Константин Велики. През неговото светителство били проведени най-важните реформи за прекратяване на гоненията и за тържеството на християнството. Свети Силвестър подписал актовете на Първия вселенски събор в Никея от 325 година. Преименувал неделния ден от "ден на слънцето" в "ден Господен", понеже в неделния ден Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите.

В народния календар вторият ден на Сурваки - 2 януари, е известен като Караманов ден. Той е посветен на впрегнатия добитък - волове, биволи, коне, магарета. Народът го нарича още Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден.

Този празник има определено очистителен характер - свързан е с обичая да се чистят (ринат) оборите. През нощта срещу празника момците, които са ходили да коледуват - понякога и женени мъже, организирани в дружина по няколко души, обикалят домовете на тези стопани, които имат биволи или друг едър рогат добитък и изриват тора от неизринатите от Коледа обори.

Риначите вземат оставената за тях от стопаните в обора торба с хляб, месо и вино и си отиват, без да се обадят. На следващия ден могат да бъдат поканени на гости, особено там, където има мома. Празникът завършва с голямо хоро на мегдана.

Православната вяра свързва с името на Свети Силвестър едно интересно предание. Ненавиждащият християните магьосник Замврий умъртвява вол, пришепвайки му името на някакъв бог. Разбирайки за това нечистиво деяние, св. Силвестър заявява, че единствено Бог е този, който има правото да дарява и отнема живот и заповядва на магьосника да се помоли за животното. Замврий не успява да го спаси. Уповавайки се на своята вяра, св. Силвестър му връща живота. Затова той се счита за покровител на животните и особено на воловете.

В народната традиция празникът е свързан и с обичая Полазване. И на този ден като на Игнажден се вярва, че какъвто човек пръв ти влезе в къщата, добър или лош, здрав или болнав, богат или беден - такава ще е годината.

В Западните Родопи наричат деня Сполезов и гледат кой пръв ще влезе в къщата. Гостът трябва да е добър и заможен човек, за да бъде и годината, която идва добра и заможна. Не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните.

Имен ден празнуват Гopан, Гopица, Силвестър, Силвия, Серафим, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.01.2012 г.
0
 
 
СПОРЕД МЕН СВЕТЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОчИТАТ,ЗА ТОВА чЕ СА ИЗВЪРшИЛИ ДЕЛА ДОСТОИИНИ,А НЕ ДА СЕ ОБСАЖДАТ В НАшЕ ВРЕМЕ КОГАТО ЖИВОТА Е ДЕН ДА МИНЕ ДРУГ ДА ДОИИДЕ..ДА БЪДЕМ ДОБРИ В СЕГАшНИЯ СИ ЖИВОТ И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ МИНАЛОТО ТО Е ЦЕННО С ТОВА КОЕТО НИ Е ОСТАВИЛО КАТО ОПИТ И МЪДРОСТ ТЯ Е БЕЗЦЕННА;)
0
 
 
Инфото е много интересно! Тъй като императорът Константин Велики не е бил православен християнин, както и майка му Елена, излиза че Свети Силвестър е бил от апостолската арианска църква!
Aнонимен
на 02.01.2012 г.
+1
 
 
значи съвокупния народец днес има празник. Празник на впрегателния добитък. Нали вожда ни нарече свини и матреал
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: