Чесънът е задължителна част от менюто на столетниците, които обитават един от гръцките острови
Има места по света, които са известни с високата си концентрация на дълголетници, и гръцкият остров Икария е едно от тях. В тази т.нар. Синя зона хората често доживяват до 100 години, а останалите не спират да се интересуват какви са техните навици и тайни за толкова продължителен живот. Е, оказва се, че една от тях е много проста и можем да я намерим във всяка кухня.
Чесънът е зеленчук с редица доказани ползи за здравето ни - от предпазване от настинки и вируси, през превенция на онкологични заболявания и възпаления до грижа за сърдечно-съдовата система чрез регулиране на кръвното налягане.
Е, именно той е и задължителна част от менюто на столетниците, които обитават остров Икария. Това не е особена изненада, защото той е силно застъпен в средиземноморската диета, която е на особена почит тук. Днес жителите на острова определят чесъна като неизменна част от традиционната народна медицина, която намира лечение за всички болести и състояния в природата.
А една от популярните и често прилагани рецепти при различни болежки включва запарка от градински или планински чай, боров мед и чесън. Тази смес се използва както за профилактика, така и за лечение при първи симптоми на настинка и грип. И благодарение на нея успяват да се запазят здрави през цялата зима - дори в напреднала възраст, обяснява CNBC, цитирани от lifestyle.bg.
Друго голямо предимство на чесъна е, че може да го консумираме както самостоятелно, така и като съставна част от редица рецепти - по нещо за всеки вкус. Ето и няколко вкусни (и полезни) предложения:
1. В салатен дресинг
Може да ни звучи нестандартно, но ще придаде съвсем нов вкус на обичайните салати, които си похапваме. Препоръката е да го настържем на дребно и да го комбинираме с ябълков оцет, мед, зехтин, копър, сол и черен пипер. И когато говорим за Гърция, няма как да пропуснем и любимата салата дзадзики, която просто не е същата, ако няма достатъчно чесън.
2. Пикантна разядка
Тук традиционното гръцко предложение носи името скордаля и се приготвя от основа от хляб или картофи, към които се добавя чесън, морска сол, лимонов сок или оцет и екстра върджин маслиново масло. По желание може да добавим и различни ядки или семена. Разядката се съчетава перфектно както с риба, така и с печени или пържени зеленчуци.
3. Подправка за зеленчуци
Чесънът се комбинира перфектно с почти всички зеленчуци - от картофи, през зелен боб до патладжан и много други. Може както да го добавим към постните ястия, така и просто да овкусим зеленчуците, преди да ги сложим на грила или във фурната.
4. Паста
Може да не свързваме това ястие първо с чесън, но той може да бъде ключова съставка в различни сосове, които да добавим към любимите си макаронени изделия. Пример за това е пастата скордомакаронада, чиито сос се приготвя от нарязан чесън, сварен в зехтин, комбиниран с настъргани домати и гарнирани със счукани ечемични сухари. Разбира се, можем да добавим лютивия зеленчук и към любимото болонезе.