Чесънът понижавал риска от рак на белите дробове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:16 / 10.08.2013
1402
Два пъти седмично ядене на чесън намалява риска от рак на белите дробове почти наполовина - 44%, доказаха китайски специалисти, цитирани от "Дейли мейл".

Чесънът помага и на пушачи - при тях рискът намалява с 30%.

При поставяне на диагноза рак на белите дробове шансът човек да оживее е много малък. Под един човек на всеки десет с тази диагноза живее повече от 5 години, след като е бил диагностициран с това заболяване.

По време на изследване сътрудници на Центъра за контрол и предотвратяване на заболяванията в провинция Цзянсу са сравнили 1424 пациенти с рак на белите дробове и 4500 здрави хора. Установен е еднозначен положителен ефект от консумацията на пресен чесън. Учените не знаят дали той ще запази полезните си свойства и след термична обработка.

Предишни изследвания са показали, че ключовата съставка в чесъна - алицин,се освобождава, ако той се смачка или нареже. Съединението е полезно срещу възпаления, действа като антиоксидант, намалява степента на увреждания от свободните радикали. Затова чесънът се смята за отлично средство срещу простудни болести, болнични супербактерии и дори срещу малария.

Учени от университета на Южна Австралия от своя страна са установили, че чесънът намалява вероятността от рак на червата почти с една трета.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Един от най-богатите хора в света планира сватба за 600 милиона д...
Хороскопът за днес: Много проблеми и финансови загуби за някой от...
Софи Маринова си спретна див купон в любопитна компания
Пиенето на над 4 чаши кафе дневно намалява риска от рак на глават...
Съвет: Дръжте пари в брой вкъщи
Удря ни силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).