Чудесна позабравена рецепта за леща на тиган
Лещата е традиционен продукт за българската национална кухня, но напоследък губи своята популярност сред трапезата на българина. Хората се сещат за лещата в менютата на екзотичните и ориенталски ресторанти, тъй като лещата е типична и за турската, и индийската кухня например. Тази рецепта е за класическата българска леща яхния на тиган:
Необходими продукти:
- 150 г леща
- 2 средни патладжана
- 1 парче тиква, около 200 г
- 3 домата
- 1/2 връзка праз
- 1 глава кромид лук
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. доматено пюре
- Черен пипер и сол
- Босилек
- Олио
Начин на приготвяне:
Лукът се наситнява, тиквата се реже на кубчета, патладжаните се обелват и се режат на дребно. Празът се реже на едри колелца.
В загрят тиган с малко олио се запържва първо лукът за 3 мин., а после се добавят тиквата и патладжаните.
След 5 мин. се слагат доматите, нарязани на кубчета, както и наситненият чесън.
Изспива се доматеното пюре, зеленчуците се разбъркват и се оставят да се позапържат за още 3 мин.
Време е към тях да се прибави лещата, заедно с 300 мл гореща вода.
Изчаква се ястието да заври, котлонът се намаля на слаб огън, а съдът се покрива с капак. Всичко трябва да покъкри около 40 мин.
Накрая гозбата се овкусява с около 1/2 шепа босилек, сол и черен пипер.
Разбърква се и се опитва. Оставя се за още 2 мин. на котлона, след което се сервира с листенца пресен джоджен, пише vkusotii.dir.bg.