Цъфти българската Роза Дамасцена – можете да участвате в розобера или поне да си направите домашно сладко
Цъфти българската Роза Дамасцена, обявена за част от културното наследство на ЮНЕСКО. Българското розово масло е признато за най-качественото в света и е вписано в схемите за качество на Европейската комисия.
Организират се турове, с които можем сами да се докоснем до магията, влизайки в розовите градини край Стрелча.
Еднодневният тур представя един традиционен за тези краища на България поминък – отглеждането на маслодайната Роза Дамасцена и превръщането й в уханно розово масло. Ще можете да наберете розов цвят, а после да посетите Старата розоварна – втората най-стара действаща дестилерия в България.
С помощта на местните жени, от събрания розов цвят на място ще си направите уханно сладко от рози, подходящо за сладкиши и полезно при констипация.
Ето и една рецепта!
Необходими продукти
– захар - 1 кг
– рози - 80 бр. цветове
– вода - 1 л.
– винена киселина - 1 ч.л.
Начин на приготвяне
Почистваме цветовете на розите от чашките.
Отрязваме бялата част на листенцата и измиваме в студена вода, за да се отстранят тичинките.
Смесваме захарта и водата и сваряваме на котлона, докато захарта се разтвори.
Прибавяме листенцата на розите и варим, докато се сгъсти.
Тогава се прибавя киселината и тя променя цвета на сладкото от тъмно зелен на розов.
Варенето продължава още 2-3 минути.
След като сладкото изстине, го насипваме в буркани.
Добър съвет от gotvach.bg – При запек и за разхлабване се приема по 1 с. л. сладко от рози 20 минути преди хранене.