Д-р Петър Берон за нилските водоплавки: Не ги пипайте!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:51
251
Срещите с нилската водоплавка все повече се увеличават всяка година. Това единственият представител на водоплавките, който се среща в Европа. Възрастното насекомо достига до 80 мм дължина и това го прави най-голямото водно насекомо в българската фауна.

Специалистите казват, че има две основни причини да виждаме с очите си огромните водни дървеници повече от преди. Една от тях е мобилните устройства, интернет и социалните мрежи, чрез които информацията достига до повече хора. Вторият фактор е, че по това време на годината тварите летят нощем и лесно се дезориентират от големия брой осветителни тела в градската среда, заради което все по-често осъмват на сушата.

“Твърде вероятно е в състава на слюнката на т. нар. водоплавки да се съдържа хистамин и други подобни субстанции. Затова ухапаните могат да получават сърбеж, лека болка и зачервяване. На този етап няма регистрирани случаи на тежки алергични реакции. Те включват сериозни симптоми като задушаване, подуване, световъртеж, замаяност, гадене. Най-често при алергичен пристъп лекарите прилагаме противоалергични лекарствени препарати под формата на инжекции или таблетки, според сериозността на състоянието на пострадалия. При подобна симптоматика трябва да се потърси медицинска помощ, самолечението в тези ситуации е изключено", заяви пред “Труд news" проф. Мария Стаевска, специалист по вътрешни болести и алерголог с над 30-годишен опит.

Твърде любопитните хора да хващат гигантското насекомо само отстрани на тялото, а по възможност - изобщо да не го пипат. Това съветва д-р Петър Берон, дългогодишен директор на Природо-научния музей, изтъкнат биолог, биоспелеолог и изследовател.

Ученият побърза да уточни, че водните дървеници са летящ вид, хранят се с дребни рибки и жаби, но не са смъртоносни за човека.

“Срещата им с човешки представители ги стресира излишно и е напълно възможно водоплавката да влиза в отбранителен режим. Всяко животно хапе, когато някой започне да го стиска с ръце. Моят съвет е да не тормозим тварите. Те предпочитат рибки и жаби в менюто си, не хора. Знам, че видът им е повече от внушителен и плаши хората, но те са част от нашата природа и трябва да си останат в нея", заяви д-р Берон.

В миналото се е смятала за прелетен вид, но със затоплянето на климата вече се среща в южните части и на нашата страна.

Привличат я многото светлини. Лети през нощта.

С времето, гигантската водоплавка у нас увеличава числеността си, предричат учените.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Бачорски на косъм: За една секунда ми изтръпна животът и нищо дру...
България се сбогува с рок легендата Кирил Маричков
WordPress е пред колапс
Паркет или висококачествен ламинат: Какво да изберем за настилка ...
Защо повечето кучешки имена съдържат буквата "Р"?
Силвена Роу с признание: Издържах мъжа си 20 години!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).