Дали наистина враните могат да броят?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:45 / 01.06.2024
1242
Според германски учени враните са едни от най-умните животни. Тези птици имат разбиране за числа и количество, както и правят разлика в броя на определени неща. Предишни проучвания вече доказаха възможността им да учат бързо.

"Враните могат да решат дали искат да генерират звук или да го потиснат. Успяхме да докажем, че имат разбиране за числа и количества. Те могат да различават числените величини", обяснява проф. д-р Андреас Нидер, който ги изследва от години.

"Тренирахме нашите врани на компютър със сензорен екран. Първо върху определени визуални форми – използвахме арабски числа от 1 до 4. Когато представяхме тези числа предизвиквахме определен брой звуци. На номер 1 съответно един звук, на номер две, два и така нататък. Много е важно да се подчертае, че след като животните са произвели нужния брой звуци трябваше отново да натиснат клавиш по монитора, за да покажат, че вече са готови. И ако са направили това правилно, тогава получават награда", обясни професорът, предава NOVA.

Работата на учените не приключва тук. Планирани са и нови изследвания, свързани с враните, защото според проф. Нидер има още какво да научим за тях.

"Може би дори могат да произвеждат звуци на речта по целенасочен начин. Това е като начин на изразяване, огромна гъвкавост при изучаване на вокализации, което е много рядко в животинското царство, но което е от съществено значение за нас, хората, когато учим език", поясни специалистът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мартин Трошанов: Българската фантастика претърпява рененсанс, чит...
Кристина Костова коментира основната идея за създаване на шрифт з...
Мая Бежанска: Мастър класът "Играй с нас" е за всеки, който има л...
Meteo Bulgaria: Мощна буря удря България до часове, има опасност ...
Георги Караманев: Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при ...
Нов регламент за бутилките с капачки, които не се отделят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).