Диетолог: Костите заздравяват, ако ядете от този зеленчук

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:31 / 24.07.2022
1464
За заздравяване на костите, трябва да ядете къдраво зеле (кейл), уверява диетоложката Лаура Бурак пред американското издание Eat This, Not That (ЕТЕТ). Според Бурак този зеленчук не само е богат на калций, но съдържа и витамин К1, който регулира нивата на калций в организма. Специалистите свързват приема на този витамин с укрепване на костите, а липсата му повишава риска от остеопороза и фрактури.

Една чаша кейл съдържа дневна доза витамин К1 и около 100 милиграма калций. "Добавете шепа зеле към смутито и дори няма да усетите вкуса. Или го сложете в каквото и да е - в сос, в омлет“, съветва Бурак.

За да подобрите вкуса на зелето, тя предлага да го пасирате със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер и да го добавите към салата.

По-рано диетоложата Моли Хембри посъветва след 50-годишнаа възраст да ядете зелени зеленчуци – например спанак, богат на витамин А и каротеноиди, който помага срещу свързаната с възрастта макулна дегенерация, прогресивно заболяване, което води до загуба на зрението.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Звучи откачено да вярваш, че ще отслабнеш, ако се храниш 4-6 пъти...
Кои са най-желаните дестинации през февруари за българите?
Д-р София Антонова: Около 40% от населението в България страда от...
Перфектните картофи: Как да разпознаем качествения картоф още в м...
Димитър Камбуров за "Гунди": Филмът е безспорен само в едно – в е...
Доц. Цветелина Тотомирова: "Великият имитатор" идва с хипертония ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).