Диетолог: Топленето на храна в микровълнова е много вредно, може да засегне много клетките!
Микровълновите фурни са се превърнали в неразделна част от много домове, но някои имат опасения за тяхната безопасност. Диетологът от клиниката в Кливланд в САЩ Пейдж Уелш обясни дали използването на микровълни за затопляне на храна и напитки може да бъде вредно за здравето.
Вредно ли е затоплянето на храната в микровълновата?
Въпреки че микровълновото лъчение се използва за отопление, важно е да запомните, че това е нейонизиращо лъчение. Този вид радиация се среща и в мобилните телефони, телевизори и електрически крушки, например.
Експертът обяснява, че йонизиращото лъчение, като това, използвано в рентгеновите лъчи, може да причини увреждане на клетките във високи дози, но нейонизиращото лъчение от микровълните не променя молекулната структура и не представлява риск за здравето, пише zdrave.to.
Микровълновите печки могат да бъдат вредни, ако имат някакви повреди, като вдлъбнатини или пукнатини или лющена боя.