Днес е Международният ден на левичарите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:13 / 13.08.2013
668
Днес отбелязваме Международния ден на левичарите. Левичарите или леваците са хора, които главно използват лявата си ръка повече от дясната. Левичарите използват лявата си ръка за повечето неща - например готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точният индикатор - някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за всичко останало.

Около 10% от населението на земята е левичари. Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце, въпреки че е рядко срещано. Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари (5,24% мъже, 4,76% жени). Около 1/3 от близнаците има шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.

Учените преди са вярвали, че избора за доминиращата ръка се получава по наследство. Едно изследване през 1998 от James McDeveitt University, Oklahoma, разкрива, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар (Само 10% от населението са левичари). 

Това показва, че гените може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка. Има силни доказателства, че нивото на тестостерон у родителите оказва влияние върху организацията на мозъка. Една теория твърди, че колкото е по-високо нивото на тестостерон у родителите, толкова се увеличава шансът детето да е левичар.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Могат ли имитиращите млечни продукти да навредят на здравето ни?
Първи подробности за новата голяма находка от Хераклея Синтика
Най-големият фестивал за независима музика избра своята песен за ...
Кои са храните, които благоприятстват мозъчната функция
Мария Василева: Изложбата на Константин Златев "Peace by peace" и...
Ако сте родени през есента ви очакват дълголетие и академични вис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).