Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Днес е Преображение Господне
Автор: Екип Varna24.bg 11:22 / 06.08.2009Коментари (0)994
© Impact Press Group
С празнична литургия и раздаване на курбан за здраве беше отбелязан храмовия празник и 10-годишнината от построяването на параклиса "Преображение Господне" във варненския кв. Младост.
На 6 август българската православна църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е установен още в първите векове на християнството и припомня едно от най-важните евангелски събития - явяването на Господ пред трима от учениците си - Петър, Йаков и Йоан. Христос често беседвал с учениците си за своите предстоящи страдания, казвал им, че ще бъде убит и на третия ден ще възкръсне. Сърцата на учениците се изпълвали със скръб, но те дълбоко в себе си не вярвали, че това ще се случи. В 33-тата година от земния си живот, шест дни след беседата с учениците за Своите волни страдания, кръстна смърт и Възкресение, Исус Христос се преобразил на планина Тавор пред погледа на трима свои ученици: Петър, Йаков и Йоан - толкова на брой, колкото, според закона се изисквало да се засвидетелства истината.

През нощта, изморени от нагорния път, учениците задрямали и заспали. Христос, както бил на молитва, се издигнал над земята и засиял в силна светлина. Лицето му заблестяло като слънце, дрехата му станала бяла като сняг. Като свидетели на това от небето се явили Мойсей и пророк Илия, с които Христос разговарял за кръстните си страдания и възкресение.

Църквата чества деня на Преображението Господне като спомен за небесната слава и мощ на Исус Христос. На този ден в църква се благославя грозде като нов плод, а с него - всички плодове. До този ден не се разрешава да се яде грозде. За празника се разрешава и риба.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи. Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си пожелае.

В някои части на България по случай празника се правят се панаири, разменят се животни и стоки. Някога момите и ергените са се сговаряли за годежи и женитби. Преображение Господне е времето, когато дните видимо намаляват, очаква се студът.

В народна среда Преображение Господне е и празник на гадаенето, което нерядко трае 12 дни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: