Днес празнуваме Лазаровден

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:10 / 11.04.2009
881
Днес честваме християнския празник Лазаровден или Лазарица, носещ името на Свети Лазар. Той се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Връбница (Цветница). Младите жени набират цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Момите, наричани "лазарки", се събират в дома на една от тях. След това, пременени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите из селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци. В миналото, на Лазаровден, момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
БГ чалга легенда става на 73 години!
Диетолог: Купувайте тези замразени храни, полезни са
Как сестрата на Кейт Мидълтън поддържа топ форма след раждане на ...
Не трябва да ядем често този зеленчук, колкото и да го обичаме
Енергията на този лунен ден е много силна
Най-обичаните "Приятели" празнуват рожден ден, сериалът вече е на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).