Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Доц. Асен Хаджиянев: Изкуственият интелект навлиза в спиналната хирургия
Автор: Екип Varna24.bg 11:54 / 11.10.2023Коментари (0)1450
©
Роботизирана хирургия навлиза и в неврохирургията. В момента тя се използва по-активно в спиналната хирургия – когато се имплантират укрепващи гръбнака елементи, например. Това каза доц. Асен Хаджиянев, гост в предаването "Денят на Фокус" по радио "Фокус". В екип, в който участва роботизиран интелект, специалисти предварително изчисляват траекторията на робота – работата им е с вързана с математически модели за максимална точност, каза още Хаджиянев.

Общуването с пациента е задължително при изготвянето на анамнеза – няма как изкуственият интелект да разполага с такава база от познания за пациента, каквато има човекът специалист. Така доцентът отговори на въпроса възможно ли е роботизираните инструменти да заменят неврохирурга в операционната зала.

Екипът, който подготвя дадена операция в клиниката по неврохирургия, представя план за протичането й пред целия колектив. Тогава всеки се включва с мнение как най-добре да се извърши интервенцията, уточни Хаджиянев. "Дори най-добре планираните операции могат да имат неочакван край. Когато пациентите питат колко време ще трае операцията им, аз им отговарям така: "Операцията може да трае час и да бъде успешна, може да продължи 12 часа и да е неуспешна. Когато нещата се объркат, трябва да имаш един или два изхода за решаване на проблема", разкри още от "кухнята" на професията лекарят.

Ендоскопите и операционните микроскопи търпят голямо усъвършенстване. Неврохирургията ползва микроинструментариум. Когато той е усъвършенстван, неврохирургът се чувства спокоен и прецизен, поясни доц. Хаджиянев. Това обуславя концентрацията на неврохирурга по време на операция. Винаги обаче има рискове при оперативна интервенция, които се предвиждат и обмислят, добави Хаджиянев.

С навлизането на технологиите средната продължителност на живота се увеличава. Те способстват за ранно поставяне на диагнозата и успешно лечение, подчерта още предимствата на технологичния напредък събеседникът.

"Имах предложения да работя в Швейцария. Обичам България и не направих тази крачка. Българските лекари по нищо не отстъпват на лекарите в Западна Европа и САЩ. Подготовката ни е изключително добра. Българите сме комбинативни хора – в критична ситуация българските медици могат да реагират по-адекватно, отколкото германските лекари, например, които са изключително методични и подредени. Понякога, когато лекарят излезе от протокола, намира разрешение на проблема", даде подробности специалистът.

"Поддържам форма с лек фитнес. Нищо прекалено не е хубаво. Махам тютюнопушенето и алкохола, една чаша вино е препоръчителна за релакс, ранно ставане и ранно лягане" – това е рецептата на доц. Хаджиянев за здравословен живот.

Ежегодната конференция по неврохирургия предстои в Правец. Ще участват всички български неврохирурзи, темата е много интересна – хирургичните усложнения при инфекции след операция, отбеляза Хаджиянев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: