Доц. Мариана Тодорова за космическите успехи на Индия: Това определя страната като суперсила на Земята

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
23:11 / 27.08.2023
1743
Това е голям успех и определя една страна не само като космическа нация, но и като суперсила на Земята. Наличието на толкова напреднали космически технологии показва, че тя се развива многопосочно и ще може да претендира за научно-технически прогрес и друг вид надмощие. Това каза футурологът доц. Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

"Този успех е знаков, защото трите предишни успеха на Китай, САЩ и СССР винаги са били в зони до екваториалните части на Луната, а това е в Южния полюс на Луната, където се очаква да има лед и да се правят множество изследвания", обясни тя.

Доц. Тодорова разказа и историята на индийските космически програми. В миналото Индия е била подпомагана от Русия в изстрелването на своя първи летателен апарат. След това обаче се оказва, че Руската федерация не може да изпълни в срок следващите космически проекти и индийската страна решава да създава самостоятелно летателни апарати. 

"Индия решава да стартира космическа програма през 2003 година. Тогава разчита на помощта на Русия и през 2008 година изпраща "Чандрян“ 1. Тогава го прави с подкрепата на Великобритания, Европейската комисия, а дори България и БАН имат свое участие, като имат апаратура, която следи радиацията. Тази мисия е успешна, а това им вдъхва доверие и желание да продължат с втория летателен апарат.

През 2013 се обръщат към Русия да им предостави луноход, защото "Чандрян" 1 е само летателното устройство, което достига до орбитата. По това време Русия има съществени проблеми и казва, че няма да може да го направи към датата, която Индия го изисква – 2015/2016 година.

Индия решава да мобилизира собствени ресурси и създава летателен апарат. През 2018 година той успява да излети и кацне успешно, но бива изгубен малко след това. Въпреки това обаче космическият съд е орбитата на Луната и събира информация", разказа тя.

Третият опит на Индия се оказва повече от успешен. На Луната бива приземен роуврът "Брагян", който превърна страната в първата в историята, която успява да осъществи кацане на Южния полюс на Луната. Това постижение е от огромно значение не само за страната, но за световния научен прогрес. 

Според експерта тепърва настъпва момента, в който Индия ще реализира своя научно-технически потенциал. Индийци работят както в най-големите американски технологични компании, така и по разработки, свързани с изкуствения интелект. 

"Индия в никакъв случай не трябва да бъде подценявана. Въпреки многото проблеми, които има (бел. от ред – 10% от населението не е регистрирано), тя има огромен потенциал в редица научни сфери. Говори се, че имат добри разработки в изкуствения интелект. В момента най-големите управляващи американски технологични компании са с индийски произход.

Назрява времето, в което този потенциал ще се реализира на местна почва. Индия започва да се превръща в суперсила и заради населението си, защото, макар и в Китай да има над милиард хора, икономически активното население започва да застарява и да не може да обслужва совите предци, докато Индия няма този проблем", категорична бе доц. Тодорова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"
Една звезда на 72: Той е боксьор, но печели куп награди като акть...
Търсите ли симетрия при подредбата на предметите, миете ли си ръц...
Радио "Фокус" с обновена програмна схема и профил
Ето какви са първите действия при хранително отравяне 
Работохолиците: Хората, които работят дори когато почиват и бавно...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).