Доц. д-р Данаил Таков: Доброто за природата е добро и за нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:43 / 18.06.2024
1496
В Световния ден на устойчивото хранене е важно да се отбележи  използването на екологични чисти храни, които са здравословни за хората, евтини за производство, и да запазват околната среда чиста. Това каза за предаването “Цветовете на България" по Радио “Фокус" доц. д-р Данаил Таков от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

По негови думи се очаква да се загуби 30% от биологичното разнообразие на планетата. Това е драстична цифра, и е изключително рискова за развитието на човешките общности и развитието на нашата планета. Населението на планетата за 100 години се е увеличило от 2 на 8 млрд. души, и се очаква до 2050 г. да нарасне до 10 млрд. човека. “Експертите се консултират как трябва да се промени средата, за да могат тези хора да бъдат изхранени с храна, която да е питателна, достъпна и екологично устойчива. Пет са основните фактора, които  са двигателите за загуба на биоразнообразие.  Хранителната промишленост е изключително разточителна от страна на енергоемкост, използване на вода, на обезлесяване, на ограничаване на обработваемите площи, използване на химични вещества като пестициди и торове. Всичко това влияе негативно и намалява биоразнообразието с което сме свързани много и  влияем от там вече и на климатичното изменение", сподели доц.  д-р Данаил Таков.

Устойчивото хранене е изключително важно, защото чрез храненето влияем  в каква посока да се развива хранително-вкусова промишленост. Всичко отгледано органично, без използване на химични препарати, антимикробни средства и с намалено влияние на загубата на местообитания е добро и има устойчиво отношение към храната. На първо място осведомеността на хората трябва да се увеличи, тези храни могат да бъдат добивани и купувани от близки до тях локални производители, което скъсява пътя на доставка и транспорт и оттам намалява въглеродния отпечатък. “Богатото биоразнообразие е изключително ценно и е в основата на това да търсим тези храни. Ако се задвижи производството им, останалите храни ще отпадат от витрините, когато хората не ги търсят. Сезонните продукт са също от важните мерки в тази посока. Прекомерният улов на риба е изключително сериозен проблем, тъй като популацията не може да се възстанови. И те биват безвъзвратно изгубени за тези екосистеми. Специално за рибите трябва да се избират периодите, когато е разрешен улова им", обясни експертът.

В своя  статия доц. Таков е дал 10 конкретни примера за храни, които са устойчиви и могат да бъдат отглеждани устойчиво. На първо място са бобовите храни с висока устойчивост. Също мидите са лесни за производство и не нарушават кораловите рифове в океаните. Зеленолистните растения, зърнените храни са в групата на устойчивите храни. “Една трета от цялата ни храна се изхвърля, а това допринася за 10 процента от парниковите ни емисии. Ние произвеждаме нещо, което след това изхвърляме и правим един порочен кръг. Индустриалното отглеждане на животни е пагубно за цялата промишленост. Когато са свободно пасящи въглеродният отпечатъкът е по-малък за околната среда, но когато ги взимаме от индустриални ферми, тогава отпечатъкът е изключително по-висок. Важно е да следим и търсим месни производители от местни ферми. Птичето месо е най-добрият вариант от гледна точка на екологията и опазване на околната среда", допълни още д-р Данаил Таков.

“Насекомите са част от екосистемните услуги, те са опрашителите на нашите култури, заедно с пречистването на водата, заедно с улавянето на въглеродния двуокис, това са най-важните жалони на услугите, които дава природата за хората. Най-опасно за насекомите е използването на химикали, а изменението на климата води до това, че благоприятства развитието на определени видове насекоми и навлизането на инвазивни видове. В България се използват химикали, макар че това не се афишира. Европейският съюз има специална програма за устойчивост на храните, която се казва “От фермата до вилицата" и дава мерките и посоките, по които трябва да се върви, за да можем да имаме хем здравословна, хем устойчива и достъпна храна за всеки един човек. В българското земеделие използването на химикалите трябва да се контролира по-добре от нашите власти и съответните органи от които зависи. Посланието ми към слушателите е да се спазват такива принципи на живот и хранене, които са добри за природата, защото по този начин те са добри и за вас, каза още доц. Данаил Таков.

Калина СВЕЖИН

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Има един много полезен и лесен начин да поправим грешката, ако см...
Ако се чудите какво да си обещаете да правите или не през 2025 го...
Проф. Рачев посочи къде може да се усложни обстановката заради сн...
Този витамин е изключително важен за организма – ето, с кои храни...
В очакване на снега: Практични съвети за шофирането в зимни услов...
Идва ли лошото време?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).