Дойчин Кършовски: Сънят е изключително важен за нашето биологично оцеляване

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
12:05 / 17.10.2023
1072
Сънят е много подценяван инструмент за възстановяване на ресурси. Той неслучайно е един от петте темела заедно с дишането, движението, храненето и осъзнатостта. Това каза Дойчин Кършовски – персонален треньор и собственик на йога и уелнес студио, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус. 

Сънят е изключително важен от биологична гледна точка за нашето оцеляване, но той е изключително подценяван. "Ако не спиш седем-осем дни, промените, които настъпват в организма, са необратими. Това е единственият инструмент, заложен в нас, за възстановяване на ресурсите, които харчим през деня“, обясни той.  

Всеки човек трябва да си осигурява 7-8 часа качествен сън. Има и някои специфични гени, които позволяват възстановяване на организма за няколко часа сън.  

Първият и най-важен фактор за съня е светлината. Другият важен фактор е движението. Храненето също е силен сигнал за мозъка, че организмът трябва да се настрои за деня, а това става чрез хормони. Когато тези фактори действат в късните часове на деня, тогава организмът не може да получи качествен сън, обясни Дойчин Кършовски. "Не казвам, че вечерните тренировки не са качествени, просто използвам това като пример как можем да заблудим хормоналните си часовници и да изпаднем в дисбаланс“, допълни той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Миската Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Рафи проговори за загубата на баща си
Избраха новия Ерген, след като Мастагарков отново отказа на bTV
Астроложката Венета Матева: Вселената сбъдва мечтите ни идните 21...
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).